Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To FSB βάζει τώρα στο στόχαστρο τα hedge funds

Ο Klaas Knot του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει για τη σταθερότητα η συσσώρευση χρέους εκτός του mainstream τραπεζικού συστήματος.

To FSB βάζει τώρα στο στόχαστρο τα hedge funds
  • της Laura Noonan in London

Έρευνα για τη συσσώρευση χρέους εκτός των παραδοσιακών τραπεζών ξεκινά ο παγκόσμιος οργανισμός εποπτείας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς επιδιώκει να περιορίσει τον δανεισμό των hedge funds και να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Ο Klaas Knot, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε στους Financial Times ότι η επανεξέταση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων από τις λεγόμενες «μη τράπεζες», οι οποίες περιλαμβάνουν τα hedge funds και private equities.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε σε έναν κόσμο όπου αυτά τα τρωτά σημεία θα είναι λιγότερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα», είπε, αναφερόμενος στον βασικό ρόλο που έπαιξε το χρέος των «μη τραπεζών» στην υποδαύλιση πρόσφατων κρίσεων, όπως η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων στην αρχή της πανδημίας.

Ο Knot δήλωσε ότι η επανεξέταση αποτελεί προτεραιότητα επειδή η μόχλευση τους «μπορεί ενδεχομένως να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Κατά τη διάρκεια της «εξόρμησης για μετρητά» τον Μάρτιο του 2020, hedge funds με υψηλή μόχλευση - τα οποία συνήθως δανείζονται από τις τράπεζες για να αυξήσουν το μέγεθος των θέσεών τους - κατηγορήθηκαν ευρέως ότι συνέβαλαν στην ελεύθερη πτώση των παγκόσμιων αγορών ομολόγων.

«Σε ορισμένους τομείς μπορούμε να μετριάσουμε τον κίνδυνο με μεγαλύτερη διαφάνεια», δήλωσε ο Knot, σε μια αναφορά στην ανάγκη οι τράπεζες να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τον δανεισμό σε hedge funds και άλλα ιδρύματα.

Αλλά προειδοποίησε: «Μπορεί να υπάρξουν άλλοι τομείς όπου θα πρέπει ενεργά να περιορίσουμε το ποσό της μόχλευσης που αναλαμβάνεται».

Το FSB, μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών, υπουργών Οικονομικών και ρυθμιστικών αρχών, δεν έχει νομικά δεσμευτικές εξουσίες, αλλά μπορεί να καθορίζει την ατζέντα μέσω συστάσεων και αποφάσεων των επιμέρους μελών του στις δικές τους δικαιοδοσίες. Ο οργανισμός ελπίζει να ανακοινώσει συστάσεις σχετικά με την παρακολούθηση και τον περιορισμό της μόχλευσης των «μη τραπεζών» το επόμενο έτος.

Ο Knot, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πίεση προς τις τράπεζες να απαιτούν περισσότερες εξασφαλίσεις από τα επενδυτικά κεφάλαια για δανεισμό έναντι ορισμένων ειδών τίτλων, γεγονός που θα περιόριζε τελικά τον δανεισμό.

Είπε ότι η κατάρρευση της Archegos Capital το 2021, η οποία προκάλεσε ζημίες ύψους 4,7 δισ. δολαρίων που συνέβαλαν στην κατάρρευση της Credit Suisse, ανέδειξε επίσης τους κινδύνους από την ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με τον δανεισμό των «μη τραπεζών». 

«Η υπόθεση της Archegos έφερε στην επιφάνεια ότι δεν υπήρχε μεγάλη διαφάνεια αναφορικά με την έκθεση των τραπεζών στην επενδυτική εταιρεία», δήλωσε ο Knot. Πρόσθεσε ότι οι μεμονωμένες τράπεζες «δεν γνώριζαν τα ανοίγματα που είχαν οι άλλες, οπότε δεν υπήρχε ενοποιημένη εποπτεία. Αυτό είναι σαφώς κάτι που θα μπει στο τραπέζι».

Στην επανεξέταση θα συμπροεδρεύσουν η επικεφαλής αγορών της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς Sarah Pritchard και η επικεφαλής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Cornelia Holthausen.

Η Verea Ross, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τις κινητές αξίες ESMA, δήλωσε στους FT ότι θα χαιρετίσει τις προσπάθειες του FSB για τη βελτίωση της διαφάνειας. Είπε ότι είναι «σημαντικό» για τις τράπεζες να έχουν καλή γνώση του σε ποιους δανείζουν «για να διασφαλίσουν ότι πραγματικά κατανοούν πού είναι τοποθετημένες».

Προηγούμενες προσπάθειες για την επανεξέταση της συσσώρευσης χρέους εκτός του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνουν την ετήσια υποβολή εκθέσεων από την Iosco, τη διεθνή ομάδα ρυθμιστικών αρχών κινητών αξιών, σχετικά με τον δανεισμό σε επενδυτικά κεφάλαια, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v