Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ Εριάν: Το «τελευταίο μίλι» στη μάχη με τον πληθωρισμό και η παγίδα

Τα δεδομένα από τις ΗΠΑ υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%. Η επιλογή της «εν κρυπτώ» υιοθέτησης του στόχου για 3% και το πολιτικό πρόβλημα Μπάιντεν.

Ελ Εριάν: Το «τελευταίο μίλι» στη μάχη με τον πληθωρισμό και η παγίδα
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy
  • του Modamed El-Erian

Παρά την απότομη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά το τελευταίο έτος, η μηνιαία ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων σχετικά με την εξέλιξη των τιμών εξακολουθεί να συγκεντρώνει σημαντική προσοχή, η οποία εκτείνεται πέρα από τους οικονομολόγους και τους συμμετέχοντες στην αγορά. Διαμορφώνει τη θεώρηση για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, την πολιτική της κεντρικής τράπεζας και τις επιδόσεις της αγοράς. Έχει επίσης κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Και τώρα τα στοιχεία έριξαν μια προειδοποιητική βολή. Η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι σε ετήσια βάση, ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε από 3,1% σε 3,4%, ξεπερνώντας την μέση εκτίμηση για 3,2%.

Αφού ο εν λόγω ρυθμός είχε φθάσει στο ανώτατο επίπεδο του 9% το 2022, η αμερικανική οικονομία οδήγησε σε γενικευμένη πτώση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο. Παραδόξως, αυτή η εντυπωσιακή μείωση δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ή την απασχόληση. Η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να υπεραποδίδει διεθνώς, σημειώνοντας ανάπτυξη σχεδόν 5% το τρίτο τρίμηνο του 2023 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, πάνω από 2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Εν τω μεταξύ, η ανεργία παρέμεινε στο χαμηλό επίπεδο του 3,7%, με εντυπωσιακή μηνιαία δημιουργία θέσεων εργασίας και χαμηλές εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας.

Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός εδραιώνει τις προσδοκίες των περισσοτέρων για πολύ ήπια προσγείωση της οικονομίας. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αγορές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων (αρχής γενομένης από τον Μάρτιο) διπλάσιες από τις 0,75 ποσοστιαίες μονάδες που άφησαν να εννοηθούν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αγορές θα χτίσουν πάνω στο εντυπωσιακό ράλι του περασμένου έτους.

Έχει προσφέρει ελπίδα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι ψηφοφόροι θα αφήσουν πίσω τους το απρόβλεπτο πληθωριστικό σοκ και, αντ' αυτού, θα επικεντρωθούν περισσότερο στις πρόσφατες πραγματικές αυξήσεις μισθών, την δυναμική δημιουργία θέσεων εργασίας και τα νομοθετικά μέτρα που στηρίζουν τη μελλοντική ανάπτυξη και παραγωγικότητα.

Ωστόσο, ήταν ήδη δικαιολογημένο να δοθεί προσοχή στο «τελευταίο μίλι» της μάχης για τον πληθωρισμό πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων της περασμένης Πέμπτης. Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι τώρα, δεδομένων των αριθμών και των πιο πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αναλύοντας την ανακοίνωση, η επίτευξη του στόχου της Fed για πληθωρισμό στο 2% απαιτούσε γρήγορα επιταχυνόμενο ρυθμό αποκλιμάκωσης στον τομέα των υπηρεσιών για να συνοδεύσει την επίμονη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών (και σε ορισμένες περιπτώσεις τον απόλυτο αποπληθωρισμό) για τα αγαθά. Το έργο επρόκειτο να γίνει πιο δύσκολο λόγω των λιγότερο ευνοϊκών συγκρίσεων σε ετήσια βάση, των λεγόμενων επιδράσεων βάσης.

Τα στοιχεία της Πέμπτης ανέδειξαν το βαθμό δυσκολίας. Ενώ ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε από 4% σε 3,9% τον μήνα, αυτό ήταν υψηλότερο από το 3,8% που προέβλεπε η αγορά. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τις πιέσεις κόστους που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η τρέχουσα διαταραχή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα θα επηρεάσει τον πληθωρισμό άμεσα, αυξάνοντας τις τιμές των εισροών και των τελικών αγαθών, και έμμεσα, καθυστερώντας τη διαθεσιμότητα των αγαθών. Η οικονομία θα πρέπει επίσης να απορροφήσει το υψηλότερο κόστος εργασίας.

Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον η Fed είναι διατεθειμένη να ανεχθεί μια μεγαλύτερη περίοδο πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%. Υπάρχει μικρός κίνδυνος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την εφαρμογή ενός σιωπηρού στόχου πληθωρισμού πιο κοντά στο 3% προς το παρόν. Πράγματι, δικαιολογείται, δεδομένης της περιόδου λιγότερο ευέλικτης συνολικής προσφοράς σε παγκόσμια κλίμακα -ένα πολυετές περιβάλλον που είναι αντίθετο από τον κόσμο της ανεπαρκούς συνολικής ζήτησης που κυριάρχησε τη δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Από πολιτική άποψη, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί απλώς να βασιστεί στον χαμηλότερο πληθωρισμό για να αμβλύνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την οικονομική της διαχείριση. Πρέπει να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά τον εξαιρετικό χαρακτήρα των οικονομικών επιδόσεων των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες, καθώς και να μεταφράσει σε πιο προσιτή γλώσσα τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική της προσέγγιση προωθεί μια πιο περιεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

Τέλος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η καθοδήγηση της Fed για μείωση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες που θα ξεκινήσει κάποια στιγμή αργότερα στο έτος είναι πιο λογική από τη σημαντικά πιο επιθετική τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς. Όσον αφορά τη στρατηγική για τους επενδυτές, αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη εστίαση στην επιλογή μεμονωμένων ονομάτων στις επενδύσεις (σε αντίθεση με την παθητική επένδυση σε δείκτες), στην υγιή διάρθρωση και στους σταθερούς ισολογισμούς.

Η γρήγορη επιστροφή στο 2% δεν θα ήταν ποτέ εύκολη για την οικονομία των ΗΠΑ, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τα αρχικά λάθη της ανάλυσης και της αντίδρασης της Fed. Τα πρόσφατα στοιχεία χρησιμεύουν ως μια πρώιμη προειδοποίηση για τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας στο τελευταίο μίλι της μάχης για τον πληθωρισμό. Αυτό που θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο καθησυχαστικά φέτος -για την οικονομία, τις αγορές και την κυβέρνηση Μπάιντεν- είναι μια σειρά από εγχώρια και διεθνή μέτρα που θα προωθήσουν την ευελιξία της προσφοράς που επιτρέπει τον «άψογο πληθωρισμό» στον οποίο πολλοί ελπίζουν.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v