Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χρησμοί Μπάφετ τρομάζουν τους επενδυτές ομολόγων

Η απότομη πτώση των τιμών των ομολόγων δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές. Η προειδοποίηση του προέδρου της Fed για τον πληθωρισμό και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη. Ποια είναι τα όρια στην αύξηση των επιτοκίων.

Οι χρησμοί Μπάφετ τρομάζουν τους επενδυτές ομολόγων
  • Toυ Michael Mackenzie

«Τα ομόλογα δεν είναι το ιδανικό μέρος να τοποθετηθεί κανείς σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, στους μετόχους στην τελευταία ετήσια επιστολή του τον περασμένο μήνα. Πολλοί στις αγορές συμφωνούν με την κρίση του «Μάγου της Ομάχα» και όχι χωρίς καλό λόγο.

Τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία εξασθενούν σταθερά χάρη στη διανομή εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, ενώ οι κυβερνήσεις προτίθενται να δαπανήσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να διατηρήσουν μια ευρεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με στόχο την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση.

Αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η διοίκησή του έχει προγραμματίσει να έχει αρκετές δόσεις εμβολίου κορωνοϊού για κάθε ενήλικα ως τα τέλη Μαΐου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια πιο ανοιχτή οικονομία όταν θα ανάβουν οι ψησταριές για τα μπάρμπεκιου την Hμέρα των Πεσόντων.

Το βελτιωμένο μακροοικονομικό σκηνικό δεν αφήνει στους επενδυτές ομολόγων άλλη επιλογή πέρα από την αναβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τη μείωση της έκθεσής τους στον κίνδυνο απότομης ανόδου των επιτοκίων φέτος. Παρά την πρόσφατη ξαφνική άνοδο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ένα σημείο ευπάθειας το οποίο δεν έχει διαφύγει από τους επενδυτές.

«Το επίπεδο φόβου είναι υψηλό μεταξύ των χρηματοοικονομικών συμβούλων και των διαχειριστών χαρτοφυλακίου με τα ποσοστά να φαίνονται υψηλότερα», δήλωσε ο Τζέισον Μπλουμ, επικεφαλής στρατηγικών σταθερού εισοδήματος και εναλλακτικών στρατηγικών για τα ETF στην Invesco.

Ήδη, μεγάλα καλάθια αμερικανικού και παγκόσμιου χρέους έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 3% σε αξία από τις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν μια σοβαρή πτώση. Ωστόσο, ο κύριος δείκτης αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεν έχει καταγράψει αρνητική ετήσια επίδοση από το 2013, όταν το φημισμένο «taper tantrum» προκάλεσε αύξηση των 10ετών επιτοκίων που είχε ως αποτέλεσμα συνολική απόδοση - 2,75%.

Η απότομη πτώση των τιμών των ομολόγων τη φετινή χρονιά καταδεικνύει μια άσχημη πλευρά των τίτλων μεγάλης διάρκειας πέρα των 10 ετών: οι τιμές τους μπορούν να πέσουν γρήγορα όταν το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι ιστορικά χαμηλό. Το iShares ETF που επενδύει σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ωρίμανσης άνω των 20 ετών υποχώρησε πάνω από 11,4% φέτος, διαβρώνοντας ένα μέρος από τα κέρδη 18% που κατέγραψε το 2020.

Η ταχύτητα της πρόσφατης αύξησης τόσο των ονομαστικών, όσο και των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό επιτοκίων δεν έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει πτώση των μετοχών, των πιστώσεων και των νομισμάτων έναντι του δολαρίου που να είναι τόσο μεγάλη ώστε να ανησυχεί τους αξιωματούχους της Fed. Σε ομιλία που έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι παρακολουθούν την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων, αλλά δεν έχει σημάνει ακόμα συναγερμός, εκτός αν προκληθεί «σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών».

Η αγορά ομολόγων όπως ήταν αναμενόμενο απογοητεύτηκε όταν άκουσε αυτό το μήνυμα και οι μετοχές, με πρωταγωνιστές τις υψηλής αποτίμησης τεχνολογικές μετοχές τεχνολογίας, υποχώρησαν την Πέμπτη. Όμως αυτό το είδος επικοινωνίας από την κεντρική τράπεζα φαίνεται από πολλές απόψεις λογικό. Οι αξιωματούχοι της Fed δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μια βελτιωμένη οικονομία και στη συνέχεια να στείλουν μήνυμα για αύξηση των αγορών ομολόγων ή να θέσουν όριο στην απόδοση του 10ετούς με την πρώτη αναταραχή στις αγορές.

Επιτρέποντας στην αγορά ομολόγων να «ξεφουσκώσει» λίγο τις ανεβασμένες αποτιμήσεις στις μετοχές και τις κατοικίες μέσω υψηλότερων 10ετών επιτοκίων είναι μια κατάλληλη πολιτική δεδομένου του πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού και πότε θα κινηθεί υψηλότερα η οικονομική ανάπτυξη. Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ παραμένει προς το παρόν κάτω από το επίπεδο του 1,8% στο οποίο βρισκόταν πριν από την άφιξη της πανδημίας. Αναμφισβήτητα,  φαίνεται χαμηλό επειδή οι τρέχουσες μακροοικονομικές προοπτικές είναι ακριβώς οι αντίθετες από την επιβράδυνση που ήταν εμφανής στις αρχές του 2020.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό αφήνει την αγορά ομολόγων, τους επενδυτές γενικά και τις κεντρικές τράπεζες αντιμέτωπες με μια δύσκολη περίοδο αναμονής ωσότου εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένας τρόπος παρακολούθησης της κατάστασης στο μέτωπο αυτό θα είναι η πορεία των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό επιτοκίων, ένα βαρόμετρο των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας. Στο -0,7%, η πραγματική απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 και αρκετά μακριά από το μέσο όρο του 0,3% από τις αρχές του 2010.

«Μέχρι να ανακάμψει η οικονομία, οι αγορές είναι αντιμέτωπες με ένα δοκιμαστικό χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να προσδιορίσουν το επίπεδο που πρέπει να βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ώστε να αντανακλούν τον υποκείμενο ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό» ανέφερε ο Στιβ Μπλιτς, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΤS Lombard.

Η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών θα επιβεβαιώσει σε κάποιο σημείο αν είναι δικαιολογημένη η παρατεταμένη bear market στα ομόλογα ενόψει μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Το μέγεθος της ανάκαμψης και κατά πόσο θα οδηγήσει σε ετήσιο πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της Fed θα είναι καθοριστικοί παράγοντες.

«Είναι πιθανό να υπάρξει περισσότερη δημοσιονομική τόνωση σε σχέση με το τι έχουμε δει κατά την τελευταία δεκαετία» δήλωσε ο Ασίς Σαχ, CIO σταθερού εισοδήματος στην Goldman Sachs Asset Management. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν «φυσικά όρια» στο πόσο μπορούν να αυξηθούν τα επιτόκια. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πιέσεις στον πληθωρισμό από τις δημογραφικές μεταβολές και την τεχνολογία, ενώ «το υπερβολικό βάρος του χρέους θα αποτελέσει τροχοπέδη στη σταθερή αύξηση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης».

Σε διάφορες στιγμές μετά το 2009, η αγορά ομολόγων έχει ανησυχήσει τους επενδυτές με ανοδικές κινήσεις των επιτοκίων, με την πίεση να υποχωρεί γιατί η ακόλουθη οικονομική ανάπτυξη ήταν ήπια και συνοδεύτηκε από μέτριες πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ η αγορά ομολόγων δέχεται πιέσεις αυτή τη στιγμή, τα πράγματα θα καταλαγιάσουν αν τα μακροοικονομικά μεγέθη ακολουθήσουν το μοτίβο της περασμένης δεκαετίας.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v