Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναπάντεχη παραίτηση Αράπογλου (upd)

Αναπάντεχη και ωθούμενη από πολιτικούς λόγους χαρακτηρίζουν οι "F.T." την παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκη Αράπογλου. Το timing πιθανώς να βλάψει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας.

  • Kerin Hope (Αθήνα)
Η αναπάντεχη παραίτηση Αράπογλου (upd)
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας παραιτήθηκε αναπάντεχα την Παρασκευή. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα ενισχύσει τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο κ. Τάκης Αράπογλου, πρώην τραπεζίτης στη Citigroup, τοποθετήθηκε στη θέση αυτήν από την προηγούμενη κυβέρνηση και βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης των σοσιαλιστών τον περασμένο μήνα.

Η χρονική στιγμή, όμως, της παραίτησής του -σε μία περίοδο όπου τα spreads και τα CDSs των ελληνικών ομολόγων διευρύνονται- πραγματικά ξάφνιασε τους αναλυτές.

"Υπάρχει αναστάτωση στην αγορά, αν και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντικαταστήσει το σύνολο των διοικητών στις κρατικές εταιρίες", τονίζει ένας τραπεζίτης.

Παρότι το μερίδιο του κράτους στην Εθνική Τράπεζα έχει υποχωρήσει στο 17%, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου διάλεξε να ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων του και να τοποθετήσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με το κόμμα του. Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος είχε υπάρξει αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας όταν στην εξουσία βρίσκονταν και πάλι οι σοσιαλιστές, αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Βασίλης Ράπανος, πρώην οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών*.

Ο κ. Αράπογλου έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για να καταθέσει την παραίτησή του. Σαφώς θα εγκριθεί, καθώς τα μέλη της γενικής συνέλευσης είναι κυρίως επικεφαλής κρατικών ταμείων και εταιριών τις οποίες ελέγχει η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αράπογλου προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές τονίζοντας ότι η σταδιακή απόσυρση των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρόκειται να επηρεάσει και τόσο τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη βρει εναλλακτικές λύσεις για αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει και η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2010.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ξεπεράσει την κρίση με πολύ καλό τρόπο, με τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 να βρίσκεται στο 10,9%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στην Εθνική Τράπεζα φρόντισαν να διαβεβαιώσουν ότι η πολιτική της στην εγχώρια αγορά δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας της αλλαγής στην ηγεσία της.

*Εκ παραδρομής στο αρχικό δημοσίευμα αποδόθηκαν λάθος οι θέσεις τις οποίες αναλαμβάνουν ο κ. Ταμβακάκης και ο κ. Ράπανος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v