Πειραιώς: Αναζητά κεφάλαια 1,05 δισ. ευρώ

Σε ΓΣ για την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς γράφουν οι Financial Times. Επιπροσθέτως η τράπεζα θα ζητήσει έγκριση για μετατρέψιμο ομολογιακό αξίας 250 εκατ. Οι ανάδοχοι.

  • Anousha Sakoui, Richard Milne και Dimitris Kontogiannis
Πειραιώς: Αναζητά κεφάλαια 1,05 δισ. ευρώ
Η Τράπεζα Πειραιώς, το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, αναμένεται να ζητήσει την άδεια των μετόχων της για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την κίνηση αρκετών ευρωπαϊκών τραπεζών που προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου μετά τα stress test

Η κίνηση, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί και σήμερα Παρασκευή, θα βοηθήσει την ελληνική ιδιωτική τράπεζα, η οποία πέρασε τη διαδικασία των stress test, να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η τράπεζα είναι ανάμεσα στις 8 Ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν πετύχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 6%, που ήταν και το ελάχιστο όριο.

Η τράπεζα θα ζητήσει επίσης έγκριση για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Η αύξηση μετοχικού αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Πρόκειται για μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρώτη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας» αναφέρει άτομο που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις.

Η κίνηση της Πειραιώς αναμένεται ενώ οι τράπεζες της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας, βρίσκονται σε αναβρασμό δραστηριοτήτων. Την Κυριακή, η Banco Popolare, μία ιταλική τοπική τράπεζα με ανεπαρκή κεφάλαια η οποία είχε λάβει κρατική στήριξη, προχώρησε σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων 2 δισ ευρώ.

Η Eurobank EFG, μία ακόμη ελληνική τράπεζα, άντλησε 300 εκατ. ευρώ από την διατραπεζική αγορά στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Nomura, ενώ τη Bank of Ireland εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ομόλογα με την στήριξη του δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η πρώτη που άντλησε κεφάλαια από τις αγορές, αντλώντας αυτό τον μήνα 1,8 δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίων και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Σχεδιάζει να αντλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην τουρκική Finanσbank στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περί τα 94 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Σεπτεμβρίου, βάζοντας ως εγγύηση αξιόγραφα ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 135 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες μειώνουν την χρήση της έκτακτης ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και τον προηγούμενο μήνα, ενισχύθηκε και πάλι η εξάρτηση των ιρλανδικών τραπεζών από τα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων να ενισχύονται περισσότερο από 100 μονάδες βάσης τις τελευταίες τρεις ημέρες, πάλι πάνω από το 10%. Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν την Πέμπτη στο 10,24%.

Η άντληση κεφαλαίων της Πειραιώς περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αναδόχους της Barclays Capital, την Credit Suisse, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η Πειραιώς δεν θα αναζητήσει ανάδοχο για την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, δηλώνει άτομο προσκείμενο στις διαπραγματεύσεις.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v