Η Ευρώπη ετοιμάζει διπλό "μπαζούκα"

Οι αξιωματούχοι συντάσσουν τη συνθήκη του ESM. Στόχος ο διπλασιασμός των πυρομαχικών του ταμείου διασώσεων. Παράλληλη λειτουργία EFSF και ESM, επιπλέον στήριξη ΔΝΤ και, ίσως, πρόσβαση του ESM στην ΕΚΤ.

  • Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Η Ευρώπη ετοιμάζει διπλό μπαζούκα
Οι διαπραγματεύσεις της έσχατης ώρας για την ευρωζώνη ξεκίνησαν και έχουν στόχο τη δημιουργία ενός πολύ μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού «μπαζούκα», που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και θα περιλαμβάνει την παράλληλη λειτουργία δύο ταμείων διασώσεων και αυξημένη στήριξη από το ΔΝΤ.

Αυτό το τριμερές σύστημα διάσωσης θα μορφοποιήσει ένα τμήμα του προσεκτικά σχεδιασμένου πακέτου με το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να κερδίσουν τις αγορές. Το σύστημα διάσωσης θα εισαχθεί παράλληλα με τις προτάσεις να ξαναγραφτούν οι Συνθήκες της Ε.Ε. με πολύ σκληρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μελετάται να επιτραπεί στο υπάρχον ταμείο διασώσεων EFSF, ύψους 440 δισ. ευρώ, να συνεχίσει να λειτουργεί και όταν θα δημιουργηθεί το νέο ταμείο ESΜ των 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2012, διπλασιάζοντας σχεδόν τα πυρομαχικά του συστήματος διασώσεων.

Στις προτάσεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνεται επιτάχυνση των ρευστών πληρωμών στο ταμείο των 500 δισ. ευρώ, το ESM, ώστε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και καλύτερη αξιοπιστία για τους οίκους αξιολογήσεων.

Οι υποστηρικτές κατανοούν ότι οι προτάσεις είναι αμφιλεγόμενες και ορισμένες βόρειες χώρες εμφανίζονται απρόθυμες. Τονίζουν όμως ότι, αν επιτραπεί στο ESM να λειτουργεί παράλληλα με το EFSF και ταυτόχρονα αυξηθούν τα κεφάλαια της ευρωζώνης προς το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να δανείζει με τη σειρά του περισσότερα, θα βελτιωθούν θεαματικά τα έργα προστασίας της ευρωζώνης.

Με βάση όσα συζητιούνται, το ESM δύσκολα θα εξασφαλίσει εξαρχής τα 500 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα έχει συγκεντρωθεί πιθανότατα τον Ιούλιο. Όμως, με τη μόχλευση του υπάρχοντος EFSF θα αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι στα 600 δισ. ευρώ περίπου και μαζί με τα νέα κεφάλαια του ΔΝΤ και του ESM θα κατασκευαστεί το «μπαζούκα» που γυρεύουν οι Ευρωπαίοι.

Η δημιουργία ενός αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού οχυρού υπήρξε βασική απαίτηση του διοικητή της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, ώστε να επιτρέψει την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στις αγορές ομολόγων.

Για να γίνει ακόμη πιο ισχυρό το ESM ορισμένοι Ευρωπαίοι μελετούν μήπως του δοθεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ - αυτό η ΕΚΤ και η Γερμανία το απέκλειαν για το υπάρχον EFSF. Δεδομένου ότι το ESM θα είναι διεθνής οργανισμός βάσει Συνθήκης, όπως το ΔΝΤ ή η European Investment Bank -που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια από την ΕΚΤ-, η πρόταση θα είναι πιο αποδεκτή στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο.

Οι συνομιλητές πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της διατύπωσης της συνθήκης του ESM, ώστε να αποδυναμώνεται σημαντικά η απαίτηση στους κατόχους ομολόγων να υφίστανται απώλειες όταν χώρες της ευρωζώνης λαμβάνουν πακέτα διάσωσης. Στις τρέχουσες διατυπώσεις της συνθήκης του ESM προβλέπονται τέτοια «κουρέματα», αλλά η νέα Συνθήκη θα στραφεί στην πρακτική του ΔΝΤ, που γίνεται κατά περίπτωση αποτίμησης σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οι ρήτρες, ωστόσο, για collective-action clauses, που θα δίνουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο έλεγχο επί των ομολογιούχων σε περιπτώσεις στάσεων πληρωμών, θα παραμείνουν.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v