Οι τράπεζες περιμένουν φιλί ζωής από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να τροφοδοτήσει για μία ακόμη φορά τις ευρωτράπεζες που αντιμετωπίζουν σχεδόν απόλυτη... λειψυδρία. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να πέσει και πάλι στην παγίδα των πολιτικών ηγεσιών.

  • Lex
Οι τράπεζες περιμένουν φιλί ζωής από την ΕΚΤ
Πότε κρίνεται ανεπαρκές ένα χαρτοφυλάκιο 2,4 τρισ. ευρώ; Όταν ανήκει στον πιστωτή εσχάτης ανάγκης προς ένα τραπεζικό σύστημα με τόσο έντονο πρόβλημα όσο αυτό της Ευρώπης. Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βάλει μπρος τα βιβλία της να δουλέψουν για άλλη μία φορά.

Οι αγορές περιμένουν μείωση των επιτοκίων σήμερα, ενώ -ακόμη πιο σπουδαίο- η ΕΚΤ αναμένεται να επεκτείνει τη στήριξή της προς τις τράπεζες. Και αυτό είναι που πρέπει να κάνει.

Η ΕΚΤ έχει περιθώρια να διευρύνει τα κριτήρια με τα οποία δέχεται τις εγγυήσεις των τραπεζών, χαλαρώνοντας τους κανόνες των αξιολογήσεων και των χρεογράφων που αποδέχεται, χωρίς να κινδυνεύει να της μείνουν πραγματικά άχρηστα ενεργητικά. Μπορεί επίσης να επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων.

Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι δυναμική και να επεκτείνει τη μέγιστη διάρκεια στα 3 χρόνια έναντι 13 μηνών σήμερα. Αυτό θα δώσει στις τράπεζες εμπιστοσύνη στη διαδικασία χρηματοδότησής τους.

Αυτές οι καθησυχαστικές κινήσεις είναι απολύτως απαραίτητες. Το ποσό που τοποθετούν οι τράπεζες στον μηχανισμό overnight καταθέσεων της ΕΚΤ -αποδεχόμενες «τιμωρητικό επιτόκιο»-, αντί να δανείσουν στη διατραπεζική αγορά, αυτόν τον μήνα ανήλθε στα 333 δισ., στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Χθες αποδείχθηκε ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στον δανεισμό βοηθά πράγματι. Τα νέα, φθηνότερα τρίμηνα δάνεια από την ΕΚΤ σε δολάρια διένειμαν σχεδόν 51 δισ. δολ. σε 34 τράπεζες. Αυτό το ποσό και ο αριθμός των προσφορών δείχνουν πως το στίγμα της αξιοποίησης της κεντρικής τράπεζας έχει σβήσει.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η ΕΚΤ σήμερα είναι να αποδεχτεί να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων - όχι ακόμη. Ο διοικητής Mario Draghi έχει συνδέσει άρρηκτα αυτές τις αγορές με μια αξιόπιστη συμφωνία στην ευρωζώνη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι προκύπτει μια τέτοια συμφωνία, όμως ένα από τα εντονότερα διδάγματα αυτής της κρίσης είναι ότι δεν θα πρέπει να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στους ηγέτες της ευρωζώνης αν δεν πιεστούν να κάνουν κάτι.

Αν επεκταθεί η στήριξη της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, δεν θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε αυτόματη αύξηση του δανεισμού. Είναι, όμως, απαραίτητη για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους τραπεζίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σχεδόν ολοκληρωτική λειψυδρία χρηματοδότησης. Και είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v