Goldman: Τέλος χρηματοδότησης επιθετικών εξαγορών

Ο CEO της Goldman Sachs συνέστησε στα διοικητικά στελέχη της τράπεζας να μην χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτούν επιθετικές προσφορές εξαγοράς, καθώς τέτοιου είδους κινήσεις αμαυρώνουν τις σχέσεις με τους εταιρικούς πελάτες της, σχέσεις που είναι πιο σημαντικές από τα όποια επενδυτικά κέρδη από μια συμφωνία.

του David Wighton από τη Νέα Υόρκη

Ο Hank Paulson, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, συνέστησε στην τράπεζα να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά της για να χρηματοδοτεί επιθετικές προσφορές εξαγοράς, μετά τη διαμάχη που προκάλεσε η εμπλοκή της σε μια σειρά βρετανικές προσφορές.

Μολονότι θα υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα, ο κ. Paulson προειδοποίησε τα διοικητικά στελέχη του οίκου ότι τέτοιου είδους κινήσεις αμαυρώνουν τις σχέσεις της τράπεζας με τους εταιρικούς πελάτες της, σχέσεις που είναι πιο σημαντικές από τα όποια επενδυτικά κέρδη από μια συμφωνία.

Η κίνηση υπογραμμίζει τη σύγκρουση συμφερόντων που αντιμετωπίζουν πολλές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται αφενός να προσφέρουν υπηρεσίες συμβούλων στους πελάτες τους και αφετέρου να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια για να κάνουν επενδύσεις.

Ορισμένοι ανταγωνιστές της Goldman έχουν αποφασίσει να μειώσουν ή και να ανεξαρτητοποιήσουν τις μονάδες ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να αποφύγουν τυχόν προβλήματα.

Η παρέμβαση του κ. Paulson ακολούθησε την αποκάλυψη ότι η Goldman προσέγγισε την BAA, τον βρετανικό φορέα διαχείρισης αεροδρομίων που είναι αντιμέτωπος με την επιθετική προσφορά της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρίας Ferrovial.

Τραπεζίτες της Goldman προσέγγισαν την ΒΑΑ εκφράζοντας ενδιαφέρον για τη συγκρότηση μιας ανταγωνιστικής προσφοράς. Μολονότι αυτή η προσέγγιση θεωρήθηκε προσφορά ”λευκού ιππότη,” η ΒΑΑ δεν υποδέχτηκε θετικά την προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Goldman συμμετείχε επίσης σε κονσόρτσιουμ που κατέθεσε προσφορά στη βρετανική αλυσίδα διαχείρισης παμπ Mitchells & Butlers και υποστήριξε προσφορές που κατατέθηκαν στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την Associated British Ports.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο ”διάταγμα Paulson,” δηλαδή η Goldman θα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες συμβούλων σε μη επιθετικές προσφορές και να διαχειρίζεται τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι ήδη η UBS και η JPMorgan Chase έχουν υποχωρήσει στον τομέα συγκέντρωσης ιδίων κεφαλαίων για επενδυτικές κινήσεις και οι Deutsche Bank και Morgan Stanley έχουν πωλήσει τις μονάδες τους. Αντιθέτως, η Merrill Lynch επενδύει δραστήρια σε private equity.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο