Lex: NYSE/Euronext

Τα οκνηρά καλοκαίρια υποτίθεται ότι είναι ειδικότητα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά αυτή τη φορά, αυτός που πιάστηκε στον ύπνο ήταν το New York Stock Exchange. Η μετοχή του έχει υποχωρήσει κατά 7% και ως εκ τούτου, η προσφορά του για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο διαμορφώνεται πλέον στα 66 ευρώ, με την προσφορά του Deutsche Borse στα 71 ευρώ ανά μετοχή. Τι θα κάνουν οι ακτιβιστές μέτοχοι του Euronext;

Τα οκνηρά καλοκαίρια υποτίθεται ότι είναι ειδικότητα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά αυτή τη φορά, αυτός που πιάστηκε στον ύπνο ήταν το New York Stock Exchange. Η μετοχή του έχει υποχωρήσει κατά 7% από την 1η Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η επίσημη προσφορά του για το Euronext.

Ως εκ τούτου, η προσφορά του για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο διαμορφώνεται πλέον στα 66 ευρώ ανά μετοχή του Euronext. Η μετοχή του Deutsche Borse εν τω μεταξύ, έχει ενισχυθεί κατά 9%. Πλέον η ανταγωνιστική προσφορά του αξίζει περίπου 71 ευρώ ανά μετοχή. Δυστυχώς για το NYSE, η μετοχή του Euronext διαπραγματεύεται μεταξύ των δυο προσφορών.

Από πλευράς φιλοσοφίας, η διοίκηση του Euronext προτιμά το αμερικανικό deal, με την δέσμευση για αυτονομία στο πλαίσιο μιας υπερατλαντικής συμμαχίας.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές μέτοχοι του Euronext είχαν δεχτεί -με οριακή πλειοψηφία- την προσφορά του NYSE μόνο και μόνο επειδή εκείνη τη στιγμή φαίνονταν υψηλότερη.

Με βάση της συμφωνία με το NYSE, το Euronext διατηρεί το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και με άλλες εταιρίες που έχουν καταθέσει προσφορά. Όμως ιδέα ότι μετά τη ”δημοπρασία” η διοίκηση συστήνει τη χαμηλότερη προσφορά δεν ευσταθεί. Μόνο το hedge fund ΤCI έχει επαρκές μερίδιο για να επιβάλλει νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο γάλλος επιχειρηματίας Henri Lachmann θα δημοσιοποιήσει σύντομα την έκθεσή του για τις επιπτώσεις του deal, ενώ είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξει, με χαρακτηριστική γαλλική αυτοπεποίθηση, ότι και οι δυο προσφορές είναι ανεπαρκείς.

Ωστόσο, το Deutsche Borse θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις, επαναλαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της πρότασής του. Με την ενοποίηση των Liffe και Eurex σε έναν κολοσσό παραγώγων, η πρότασή του έχει σημαντικά νομοθετικά ρίσκα. Το Deutsche Borse θα πρέπει να δηλώσει δημόσια ότι θα αποζημιώσει τους μετόχους του Euronext για οποιαδήποτε επιβεβλημένη αποεπένδυση.

Πώς μπορεί να αντιδράσει το NYSE; Η προσφορά του Deutsche Borse δείχνει ότι η αξία της υποστηρίζεται προσωρινά, κατά 3% περίπου, από το πρόσφατο έκτακτο μέρισμα του Euronext. Όμως για να κλέψει το Euronext κάτω από τη ”μύτη” των ευρωπαίων, το NYSE θα πρέπει να προηγείται κατά χιλιόμετρα και όχι να έχει μείνει πίσω κατά λίγα μέτρα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο