Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναθεώρηση των όρων διάσωσης ζητά ο Αναστασιάδης

Με επιστολή του στους ηγέτες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, ζητά αλλαγή των όρων του μνημονίου. Θέλει ακύρωση του σχεδίου συγχώνευσης Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής. Αίτημα για νέα δάνεια.

Αναθεώρηση των όρων διάσωσης ζητά ο Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης μια πλήρη αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης των €10 δισ., προειδοποιώντας ότι η Λευκωσία μπορεί να μην καταφέρει να τηρήσει τους τρέχοντες όρους της συμφωνίας, καθώς έχει πλήξει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Σε επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα και την οποία έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, ο Νίκος Αναστασιάδης γράφει ότι η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, το επίκεντρο της συμφωνίας του Μαρτίου, "εφαρμόστηκε χωρίς προσεκτική προετοιμασία", εξαφανίζοντας το κεφάλαιο κίνησης πολλών κυπριακών εταιριών και ότι απαιτεί πρωτοφανείς κεφαλαιακούς ελέγχους που πνίγουν την οικονομία του νησιού.

"Η οικονομία οδηγείται σε βαθύτατη ύφεση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο την ανεργία και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη δημοσιονομική προσαρμογή" γράφει ο κ. Αναστασιάδης στους επικεφαλής των τριών θεσμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

"Σας απευθύνω έκκληση να επανεξετάσετε όλες τις δυνατότητες, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και τον λαό της" επισημαίνει.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε. να ακυρώσουν το πολύπλοκο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μερικής συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% του εγχώριου τραπεζικού τομέα, χορηγώντας νέα δάνεια διάσωσης.

Ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες με την Κύπρο ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι "προβληματισμένοι" από την επιστολή, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν γι' αυτήν στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ευνοϊκή αντιμετώπιση. 

"Επί της ουσίας, ζητά μια πλήρη αντιστροφή του προγράμματος", σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η αποτυχία προετοιμασίας για τον αντίκτυπο της διάσωσης αποτελεί σφάλμα της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη, η οποία καταψήφισε την πρώτη συμφωνία προτού υποκύψει σε μια αντίστοιχη εννιά μέρες αργότερα.

Η προειδοποίηση του κ. Αναστασιάδη έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου το ΔΝΤ δημοσίευσε μια οξύτατη κριτική για τη διαχείριση του πρώτου ελληνικού πακέτου διάσωσης από την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις του ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. 

Η κυπριακή διάσωση επέβαλε το κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του νησιού, της Λαϊκής και τη δραστική αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου, της Τράπεζας Κύπρου.

Κατά τρόπο αμφιλεγόμενο, απαίτησε να πληρώσουν για τη διάσωση των τραπεζών όσοι είχαν καταθέσεις πάνω από €100.00, μέσω της κατάσχεσης ενός μέρους των λογαριασμών τους.

Οι δανειστές δεν ήθελαν να χρησιμοποιηθεί τίποτα από τα δάνεια διάσωσης των €10 δισ. της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την στήριξη των δύο τραπεζών. 

Αλλά στην επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στην τρόικα των διεθνών δανειστών, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι οι όροι αυτοί έχουν αποδειχθεί πολύ επαχθείς για την Τράπεζα Κύπρου, τη μοναδική πλέον συστημική τράπεζα του νησιού, και καθιστούν σχεδόν αδύνατον για την τράπεζα να βρει τα απαιτούμενα χρήματα για τη συνέχιση των λειτουργιών της.

"Η επιτυχία του προγράμματος που ενέκριναν το eurogroup και η τρόικα βασίζεται στη δημιουργία μιας ισχυρής και βιώσιμης Τράπεζας Κύπρου" γράφει ο κ. Αναστασιάδης.

Αν και δεν αναφέρεται ρητά στην επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης ζητά ουσιαστικά επιπρόσθετα δάνεια από την ευρωζώνη, πέρα από το πακέτο των €10 δισ., κάτι που είχε απορρίψει ξεκάθαρα η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη κατά την περίοδο υπογραφής της συμφωνίας.

Ζητά ένα μέρος των 9 δισ. ευρώ που δόθηκαν στη Λαϊκή μέσω του λεγόμενου μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Τα ομόλογα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ακύρωση της μερικής συγχώνευσης του "καλού" μέρους της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η Λαϊκή έκανε πέρυσι χρήση του λεγόμενου "έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, κάτω από πολύ αμφιλεγόμενες συνθήκες", ασκώντας άμεσα κριτική στην ΕΚΤ, η οποία εγκρίνει όλα τα δάνεια από τον ELA.

Ο υπαινιγμός αποτελεί μια προφανή αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει τα δάνεια προς τη Λαϊκή, ακόμα και αφότου έγινε ξεκάθαρο σε πολλούς επικριτές ότι δεν ήταν βιώσιμη.

Ο Γκεόργκ Άσμουσεν, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ που διαχειρίζεται τα θέματα της κρίσης στην ευρωζώνη, υπερασπίστηκε την απόφαση τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η προοπτική μιας μελλοντικής ανακεφαλαιοποίησης με δημόσιο χρήμα σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν ακόμα βιώσιμη. 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v