Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλληνες ομολογιούχοι εναντίον Δημοσίου

Από ομάδα δυσαρεστημένων στο Facebook ένα χρόνο πριν, οι Έλληνες ομολογιούχοι που ζητούν να αποζημιωθούν για το PSI δηλώνουν σήμερα αποφασισμένοι για μεγάλη δικαστική μάχη. Τι αναφέρουν νομικοί εκπρόσωποί τους για τη "νέα ευκαιρία".

  • της Kerin Hope (Αθήνα)
Έλληνες ομολογιούχοι εναντίον Δημοσίου

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Γιάννης Μαρινόπουλος, πεπειραμένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ακολούθησε τη συμβουλή του τραπεζίτη του και μετέφερε όλες τις αποταμιεύσεις του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

«Το επενδυτικό επιχείρημα ήταν ότι τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν την ασφαλέστερη δυνατή επένδυση, αν χτυπούσε την Ελλάδα κρίση..., πολύ καλύτερα από τις τραπεζικές καταθέσεις», δηλώνει ο 41χρονος οικονομολόγος. «Αποδείχθηκε εντελώς εσφαλμένο».

Ο κ. Μαρινόπουλος σήμερα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, ένωση που εκπροσωπεί 15.000 ιδιώτες Έλληνες ομολογιούχους, οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν για το «κούρεμα» 75% που επιβλήθηκε στην αξία των επενδύσεών τους, στην περσινή μερική στάση πληρωμών που συμφώνησε η χώρα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Το αποκαλούμενο Private Sector Initiative (PSI) -η μεγαλύτερη αναδιοργάνωση κρατικού χρέους που έγινε ποτέ- επιβλήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης 170 δισ. ευρώ που είχε στόχο να αποτρέψει τη βεβιασμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πριν από έναν χρόνο ήμασταν μια ομάδα από μερικούς εκατοντάδες δυσαρεστημένους στο Facebook. Σήμερα είμαστε πιο μαχητικοί... Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όποια νομικά μέτρα απαιτούνται για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», δήλωσε ο κ. Μαρινόπουλος.

Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. είναι μία από αρκετές ελληνικές επενδυτικές ενώσεις που μελετούν την πιθανότητα ομαδικής αγωγής εναντίον εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων σχετικά με καταχρήσεις σε συναλλαγές στην αγορά κατά τους μήνες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μέχρι να χάσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2010. Έχουν στραφεί για βοήθεια στον Ιωάννη Κυριακόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου ελληνικού συνταξιοδοτικού ταμείου, που είναι επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα της Kyros Law, αμερικανικής εταιρίας με έδρα στη Βοστώνη.

«Μελετούμε περιπτώσεις που αφορούν αμέλεια, σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση σε credit default swaps (CDS) και συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση (insider trading) σε ελληνικά ομόλογα», είπε ο κ. Κυριακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γραφείο του στην Αθήνα.

Η Grant & Eisenhofer, κορυφαία νομική εταιρία των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των επενδυτών, συμφώνησε νωρίτερα στον μήνα να συνεργαστεί με την Kyros σε υποθέσεις Ελλήνων ομολογιούχων.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την Kyros Law για υποθέσεις στην Ελλάδα, όπου υπάρχει αυξανόμενο κύμα επενδυτικών προσφυγών εξαιτίας της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα», σχολίασαν οι Stuart Grant και Jay Eisenhofer, co-managing directors της επιχείρησης.

Ο κ. Eisenhofer κατέθεσε μια έγγραφη πρόταση το 2011 προς την κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία τότε του Γιώργου Παπανδρέου, για την προσφυγή εναντίον υπόπτων για κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα, κατόπιν συνάντησής του με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πρόταση, που περιείχε τον όρο ότι η εταιρία θα πληρωνόταν μόνο αν κέρδιζε, αν και ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί ότι θα στραφεί στα δικαστήρια εναντίον διεθνών τραπεζών, τις οποίες κατηγορούσε ότι κερδοσκόπησαν εναντίον της Ελλάδας.

«Εκείνη η ευκαιρία χάθηκε, αλλά τώρα έχουμε μία ακόμη ευκαιρία», σχολίασε ο κ. Κυριακόπουλος.

Η Kyros Law εκπροσωπεί ήδη την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει πάνω από 3.000 μέλη, όλοι πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, που είχαν λάβει αποζημιώσεις με τη μορφή ομολόγων μετά τη ρευστοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα το 2008. Έχει αρχίσει να προετοιμάζει την υπόθεση του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. και διεξάγει συνομιλίες με άλλες ομάδες Ελλήνων ομολογιούχων, μεταξύ των οποίων ταμεία κρατικών πανεπιστημίων και συνταξιοδοτικών οργανισμών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε αρκετούς διεκδικητές στην ΟΣΠΑ και στον Σ.Φ.Π.Ο.Ε.Δ. με αμερικανικά διαβατήρια ή τις κατάλληλες πράσινες κάρτες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις προσφυγές στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Κάποιοι άλλοι νομικοί παράγοντες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την προώθηση της προγραμματισμένης ομαδικής αγωγής. «Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας εφόσον υπάρχει δυνατός συνεταίρος στις ΗΠΑ... Όμως παραμένει μακρινή πιθανότητα», σχολίασε ανωνύμως βετεράνος διεθνής νομικός χρηματοπιστωτικών θεμάτων.

Ο κ. Κυριακόπουλος ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές και οι διεθνείς τράπεζες που μετείχαν ως primary dealers στα ελληνικά κρατικά ομόλογα υπέπεσαν σε σύγκρουση συμφερόντων, γιατί εμφανίστηκαν -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς - εν συνεχεία ως πωλητές δομημένων προϊόντων, τα οποία κερδοσκοπούσαν πάνω στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Επίσης παραθέτει συζητήσεις που έγιναν στο ελληνικό κοινοβούλιο πάνω στην υπόθεση της χειραγώγησης CDSs, τα οποία οι επενδυτές χρησιμοποιούν για να εξασφαλιστούν σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας, καθώς και του short selling κρατικών ομολόγων υπό ευνοϊκούς όρους από εγχώριους και ξένους οίκους. Ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

Στα πρώτα στάδια της κρίσης στην ευρωζώνη είχε ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη για το κατά πόσον τα αρνητικά στοιχήματα των short θέσεων πάνω στα CDSs κρατικών ομολόγων επιδείνωσαν την κατάσταση στην πολύ μεγαλύτερη αγορά των κρατικών ομολόγων τα οποία αφορούν.

Έρευνα που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το 2010 έδειξε ότι δεν υπήρχαν "σαφείς αποδείξεις ότι οι εξελίξεις στην αγορά CDS προκάλεσαν υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη".

Όμως η διαμάχη συνεχίστηκε, καθώς η κρίση μεταδόθηκε σε μεγαλύτερες κυβερνήσεις και κατέληξε στην πανευρωπαϊκή απαγόρευση τον Νοέμβριο του 2012 των short θέσεων στα κρατικά CDSs. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά έκτοτε έχει καταρρεύσει.

 

Πρόσθετο ρεπορτάζ από τον Joseph Cotterill (Νέα Υόρκη)

 

*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v