Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική σύγκρουση τραπεζών-χρηματιστηρίων

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη θα ανακοινώσουν σήμερα σχέδιο δημιουργίας πλατφόρμας για τις συναλλαγές των μετοχών των μεγαλύτερων εταιριών της Ευρώπης, λαμβάνοντας πλήρως ανταγωνιστική θέση έναντι των χρηματιστηρίων της ηπείρου. Η στρατηγική αυτή κίνηση ανακοινώνεται την ίδια ώρα που το D.B. αφήνει τον δρόμο ανοιχτό για συγχώνευση του Euronext με το NYSE.

των Norma Cohen από το Λονδίνο και Ivar Simensen και Gerrit Wiesmann από τη Φρανκφούρτη

Ομάδα από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη θα ανακοινώσει σήμερα σχέδιο δημιουργίας πλατφόρμας για τις συναλλαγές των μετοχών των μεγαλύτερων εταιριών της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν ευθέως τα χρηματιστήρια της ηπείρου.

Η κίνηση ανακοινώνεται την ίδια ώρα που το Deutsche Boerse ετοιμάζεται να αποσύρει την προσφορά συγχώνευσης με το Euronext, ανοίγοντας τον δρόμο για συμφωνία του μικρότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου για συμμαχία με το NYSE Group.

Η ομάδα των επενδυτικών τραπεζών, που καταρτίζεται από τις Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley και UBS, θα είναι μέτοχος της νέας εταιρίας, που θα έχει αυτόνομο διοικητικό συμβούλιο και στελέχη.

Οι τράπεζες, που καταλαμβάνουν το ήμισυ των συναλλαγών όλων των ευρωπαϊκών μετοχών, θα ανακοινώσουν ότι ετοιμάζουν ένα ταχύ σύστημα συναλλαγών με χρεώσεις πολύ χαμηλότερες από του London Stock Exchange, του Euronext και του Deutsche Boerse.

Για τη δημιουργία της πλατφόρμας αξιοποιούνται οι νέες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ τον επόμενο Νοέμβριο και στοχεύουν στην προώθηση του ανταγωνισμού και στον περιορισμό της μονοπωλιακού τύπου ισχύος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σε μια διαφορετική κίνηση δε που επίσης αναμένεται να υπονομεύσει τα χρηματιστήρια, το Depository Trust and Clearing Corporation, το βασικό σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών στις ΗΠΑ, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα κεντρικό αποθηκευτήριο για την καταγραφή και προώθηση παραγώγων συναλλαγών ανεξάρτητα από όλες τις αγορές.

Το σύστημα αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για τα παράγωγα προϊόντα αλλά στη συνέχεια θα επεκταθεί στα επιτόκια, στις μετοχές, στα συναλλάγματα και στα εμπορεύματα.

Πρόκειται για την πρώτη αποθηκευτήρια διαδικασία στην αποκαλούμενη αγορά ”over-the-counter” όπου οι τράπεζες υπογράφουν ιδιωτικές συμφωνίες αντί να διαπραγματεύονται μέσω χρηματιστηρίου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v