Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ταρακουνά” τα χρηματιστήρια η τραπεζική πρόκληση

Τα διοικητικά στελέχη των χρηματιστηρίων προειδοποιούν ότι τα σχέδια των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου να δημιουργήσουν δική τους πλατφόρμα συναλλαγών θα έχουν επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους, την ώρα που οι τιμές των μετοχών των χρηματιστηρίων κατέγραφαν κατακόρυφη πτώση, λόγω της νέας πρόκλησης.

Των Norma Cohen στο Λονδίνο, Ivar Simensen στη Φρανκφούρτη και Martin Arnold στο Παρίσι

Τα διοικητικά στελέχη των χρηματιστηρίων προειδοποιούν ότι τα σχέδια των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου να δημιουργήσουν δική τους πλατφόρμα συναλλαγών θα έχουν επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους, την ώρα που οι τιμές των μετοχών των χρηματιστηρίων κατέγραφαν κατακόρυφη πτώση, λόγω της νέας πρόκλησης.

Το Deutsche Borse δήλωσε ότι παίρνει σοβαρά την απειλή και πως πρόκειται να ”λάβει μέτρα”, συμφωνώντας φαινομενικά στις μειώσεις προμηθειών για τις συναλλαγές.

Η είδηση για τα σχέδια επτά τραπεζών (Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley και UBS) οδήγησε χαμηλότερα την τιμή των μετοχών όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων, με το Λονδίνο να δέχεται ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα.

Οι μετοχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκλεισαν τη χθεσινή συνεδρίαση 5,7% χαμηλότερα, στις 1.234 πένες, έχοντας μάλιστα καταγράψει πτώση έως και 10% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με όγκο συναλλαγών 24 εκατ. τεμαχίων.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές του Nasdaq, που κατέχει ποσοστό 25,3% του LSΕ, υποχώρησαν κατά 3,2%. Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του NYSE Group, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την επίσημη απόσυρση της πρότασης του Deutsche Borse για την απόκτηση του Euronext.

Επισήμως, το LSE διατήρησε μια ”χαλαρή” στάση. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις των ανώτατων στελεχών του χρηματιστηρίου, δήλωσαν ότι εξοργίστηκαν και εξεπλάγησαν από την είδηση.

Χωρίς το ”μαξιλάρι” της πλατφόρμας Παραγώγων, το Λονδίνο – που λειτουργεί στη σκιά μιας πιθανής εξαγοράς από το Nasdaq – φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτο.

Η απειλή έχει περιορίσει το περιθώριο ελιγμού του LSE, καθώς μια μείωση των προμηθειών επί των συναλλαγών – που αποτελεί πρωταρχικό στόχο των τραπεζών – θα καταφέρει πλήγμα στην τιμή της μετοχής του.

Ο Reto Francioni, διευθύνων σύμβουλος του Deutsche Borse, δήλωσε ότι το σχέδιο για δημιουργία νέου χρηματιστηρίου είναι ”σοβαρό” και θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες στον όγκο των συναλλαγών των χρηματιστηρίων σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς περί αμυντικών μέτρων, προσέθεσε πως οι προμήθειες ”ήταν πάντα ένα ζήτημα και πάντα υπάρχει η πίεση των χρεώσεων”.

Οι μετοχές του Deutsche Borse κατέγραψαν πτώση 4,6% στα 124,99 ευρώ, ενώ οι μετοχές του Euronext υποχώρησαν κατά 5,85% στα 84,55 ευρώ. Το Deutsche Borse ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει τη συγχώνευση με το Euronext, το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία για εξαγορά του από το NYSE Group.

Στις επτά τράπεζες αντιστοιχεί το ήμισυ περίπου όλων των μετοχών που διαπραγματεύονται στην Ευρώπη και η κοινοπραξία ελπίζει πως η πλατφόρμα θα έχει δημιουργηθεί έως το τέλος του επόμενου έτους. Αναμένουν μάλιστα επέκταση της πλατφόρμας και σε άλλους τομείς, όπως τα Παράγωγα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση των τραπεζών ήταν μάλλον αναπόφευκτη, δεδομένου του περιθωρίου κέρδους που σε ορισμένα χρηματιστήρια ξεπερνά το 50%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v