Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χάος βυθίστηκε η κυβέρνηση λόγω Μπαλτάκου

Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα κοστίσουν στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές εκφράζουν οι FT. Οι αποστάσεις που παίρνει το ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μπαλτάκου - Κασιδιάρη.

Σε χάος βυθίστηκε η κυβέρνηση λόγω Μπαλτάκου

H ελληνική κυβέρνηση βυθίστηκε στο χάος την Τετάρτη μετά την κυκλοφορία βίντεο που δείχνει τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να έχει μια πολιτικά ντροπιαστική συζήτηση με ανώτατο στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Ο Τάκης Μπαλτάκος, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Αντώνη Σαμαρά παραιτήθηκε μετά την εμφάνιση βίντεο στο ίντερνετ στο οποίο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής χωρίς επαρκή στοιχεία.

Ο κ. Μπαλτάκος παραδέχτηκε ότι το βίντεο με τη συζήτησή του με τον κύριο Ηλία Κασιδιάρη, εκπρόσωπο τύπου της Χρυσής Αυγής, είναι αυθεντικό. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ήταν "υπό πίεση” από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι "συνωμότησε εναντίον τους".

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του περιστατικού λέγοντας: "Αν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση".

Το περιστατικό αναμένεται να στοιχίσει ψήφους στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, καθώς αποκαλύπτει σχέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Μπαλτάκος, με τη Χρυσή Αυγή.

Το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube και σε ελληνικές ιστοσελίδες διέρρευσε λίγο πριν το κοινοβούλιο ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κασιδιάρη. Έξι ακόμα βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, βρίσκονται ήδη στη φυλακή και περιμένουν να δικαστούν με την κατηγορία της οργάνωσης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.

Η επιχείρηση της αστυνομίας κατά των μελών της Χρυσής Αυγής ήρθε ως απάντηση στο θανατηφόρο μαχαίρωμα Έλληνα τραγουδιστή της ραπ από οπαδό του κόμματος.

Ο Πάνος Καμμένος, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Το ΠΑΣΟΚ, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας πως οι σχέσεις με νεοναζί, ρατσιστές και ακραίες ομάδες πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν".

Στο βίντεο ο κ. Μπαλτάκος εμφανίζεται να συνομιλεί φιλικά με τον κ. Κασσιδιάρη, σύμφωνα με αντίγραφο της συνομιλίας που κυκλοφόρησε η Χρυσή Αυγή. Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από τον κ. Κασσιδιάρη σε βουλευτικό γραφείο με τη χρήση κρυφής κάμερας.

O κ. Μπαλτάκος κατηγόρησε τον Χαράλαμπο Αθανασίου, υπουργό Δικαιοσύνης και τον Νίκο Δένδια, υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι διέταξαν τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής τον περασμένο Οκτώβριο παρότι "η έρευνα δεν έδωσε ίχνος στοιχείου". Αμφότεροι οι υπουργοί διέψευσαν την κατηγορία.

Για τους εναπομείναντες επτά από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δεν έχουν ακόμα υποστεί κυρώσεις αναμένεται η άρση της ασυλίας πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα απαγορευτεί στο κόμμα να μετέχει στις εκλογές. Ο κ. Κασιδιάρης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να κάνει προεκλογική εκστρατεία και μέσα από ένα κελί.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν ήδη κατοχυρώσει ένα δεύτερο κόμμα, την Εθνική Αυγή, που είναι έτοιμο να «καλύψει» τους υποψήφιους τόσο για τις περιφερειακές όσο και για τις ευρωπαϊκές εκλογές, αν απαγορευτεί το υφιστάμενο.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη στη Χρυσή Αυγή έχει πέσει από το 11%, αλλά παραμένει σταθερή γύρω στο 7%.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v