Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παζάρι της κεντροαριστεράς για θέσεις εξουσίας στην ΕΕ

Με την έδρα του προέδρου της Κομισιόν να κλειδώνει, η κεντροαριστερά διεξάγει εκστρατεία για τις υπόλοιπες κορυφαίες έδρες της Ευρώπης. Επιχειρήματα, ατού και ονόματα. Οι «σίγουροι» υποψήφιοι και τα παρασκήνια.

  • των James Fontanella-Khan, Peter Spiegel (Βρυξέλλες), George Parker (Λονδίνο)
Το παζάρι της κεντροαριστεράς για θέσεις εξουσίας στην ΕΕ

Οι κεντροαριστεροί ηγέτες της Ευρώπης έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία στο .. παρά 5΄ για να εξασφαλίσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις πλέον υψηλόβαθμες θέσεις της Ε.Ε., καθώς όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το ανώτατο αξίωμα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ανατεθεί σε κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκράτη, τον Jean-Claude Juncker από το Λουξεμβούργο.

Οι οκτώ Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στο Παρίσι να επιδιώξουν να κατακτήσουν τις δύο υπόλοιπες ανώτατες έδρες: την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σήμερα κατέχει ο Herman Van Rompuy, και του ανώτατου εκπροσώπου της Ε.Ε., δηλαδή του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πρόσωπα που πρόσκεινται στις συνομιλίες, είναι να εξασφαλίσουν οι Σοσιαλιστές το δικαίωμα να ανατεθούν αυτές οι θέσεις σε δικούς τους υποψηφίους και σε αντάλλαγμα να υποστηρίξουν τον κ. Juncker.

Αν και δεν έχουν προσδιοριστεί ονόματα για αυτές τις έδρες -και είναι απίθανο να επισημοποιηθούν στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- η Helle Thorning-Schmidt, η Σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Δανίας, θεωρείται η κορυφαία υποψήφια των Σοσιαλιστών για τη διαδοχή του κ. Van Rompuy.

Οι Σοσιαλδημοκράτες που αναφέρονται συχνότερα για την έδρα της εξωτερικής πολιτικής, την οποία σήμερα κατέχει η Catherine Ashton, είναι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Frans Timmermans και η Federica Mogherini, η Ιταλίδα ομόλογός του.

Η κίνηση των Σοσιαλιστών εντάσσεται σε μια ευρύτερη διαίρεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομματικών ομάδων της Ε.Ε. μετά τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις οποίες το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε νικητής. Οι Σοσιαλιστές έχασαν λιγότερες έδρες και αναδείχθηκαν δεύτεροι με μικρή διαφορά, γεγονός που δημιουργεί σε πολλούς την αίσθηση ότι θα πρέπει να λάβουν ένα καλό μερίδιο από τις υψηλόβαθμες θέσεις.

«Πιστεύουμε έντονα ότι θα πρέπει να διοριστεί ανώτατος εκπρόσωπος ένας Σοσιαλδημοκράτης και επίσης ότι η προεδρία του Συμβουλίου θα πρέπει να δοθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές», σχολίασε Ιταλός αξιωματούχος, συνεργάτης του πρωθυπουργού Matteo Renzi, του οποίου το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς στο κοινοβούλιο της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, που δεν ανήκει σε καμία ομάδα και είναι εντελώς αντίθετη με τον διορισμό του κ. Juncker, έχει μείνει στο περιθώριο της συζήτησης. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron προκάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην τον αψηφήσουν και να προωθήσουν τον διορισμό του κ. Juncker, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι κάτι τέτοιο θα σπρώξει τη Βρετανία πιο κοντά στην έξοδο της Ε.Ε. Ο κ. Cameron είπε στον κ. Van Rompuy ότι θέλει να τεθεί ο διορισμός του κ. Juncker σε ψηφοφορία, γεγονός που θα είναι πρωτοφανές, και ότι είναι προετοιμασμένος ακόμα και να απομονωθεί για την αντίθεσή του. Κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην Downing Street, ο κ. Cameron προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αψηφούν το μήνυμα «υπέρ της αλλαγής και υπέρ των μεταρρυθμίσεων» που έδωσαν οι ψηφοφόροι στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Το πρωθυπουργικό γραφείο της Downing St ανακοίνωσε ότι ο κ. Cameron προειδοποίησε ότι αν οι ηγέτες της Ε.Ε. υποκύψουν στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον διορισμό του κ. Juncker, θα κάνουν ένα «μη αναστρέψιμο βήμα», καθώς οι εκλεγμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραδώσουν εξουσίες στους ευρωβουλευτές.

Οι άλλες κορυφαίες έδρες, για τις οποίες υπάρχει σχεδόν συμφωνία, είναι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επιστρέφει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Martin Schulz, πόστο το οποίο κατείχε επί 2,5 χρόνια, και εκείνη του προέδρου του Eurogroup, όπου προορίζεται ο Ισπανός κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, της πανίσχυρης ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Van Rompuy προσπαθεί επίσης να ευχαριστήσει τους δυσαρεστημένους, προωθώντας μια συμφωνία για «στρατηγική ατζέντα» που θα κλειδώσει τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, παράλληλα με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής για τον διορισμό του κ. Juncker. Σύμφωνα με προσχέδιο που εξασφάλισαν οι Financial Times, οι ηγέτες θα προτρέψουν τους νέους Ευρωπαίους αξιωματούχους να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους, εξαιτίας της αυξανόμενης αντιευρωπαϊκής ψυχολογίας.

«Η Ένωση θα πρέπει να δρα μόνο όταν συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από τις μεμονωμένες χώρες» αναφέρεται στο υπόμνημα που εξασφάλισαν οι Financial Times. «Πρέπει να δείχνει αυτοσυγκράτηση στην επίδειξη των ικανοτήτων της, όταν τα κράτη μέλη μπορούν να πετύχουν καλύτερα τον ίδιο στόχο».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v