Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Van Rompuy: Ζητά από την ΕΕ να κάνει... λιγότερα

Ο πρόεδρος της επικείμενης κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ζητά από τους νέους ηγέτες της Ευρώπης να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους και να παραπέμψουν όσα ζητήματα μπορούν στα κράτη μέλη.

  • του Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Van Rompuy: Ζητά από την ΕΕ να κάνει... λιγότερα

Η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της για την επόμενη 5ετία και να μην αναλάβει στρατηγικά θέματα τα οποία μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα μεμονωμένα κράτη μέλη, έγραψε σε προσχέδιο έκθεσής του ο πρόεδρος της επικείμενης, βαρυσήμαντης, συνόδου κορυφής της ΕΕ, το οποίο θα αποστείλει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Στην 4σέλιδη «στρατηγική ατζέντα», που έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, υπάρχει προειδοποίηση ότι η «λαϊκή δυσαρέσκεια» με τις Βρυξέλλες έχει διευρυνθεί και προτρέπονται οι ηγέτες της ΕΕ να είναι πιο συγκεντρωμένοι.

«Η ένωση θα πρέπει να δρα, μόνο όταν συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από τις μεμονωμένες χώρες» αναφέρεται στο υπόμνημα που εξασφάλισαν οι Financial Times. "Πρέπει να δείχνει αυτοσυγκράτηση στην επίδειξη των ικανοτήτων της, όταν τα κράτη μέλη μπορούν να πετύχουν καλύτερα τον ίδιο στόχο».

Ο κ. Van Rompuy ελπίζει να συμφωνηθεί οδηγία στρατηγικής για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ίδια σύνοδο της ΕΕ κατά την οποία αναμένεται να διοριστεί ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, στην έδρα του, επικεφαλής της Κομισιόν.

Αρκετοί ηγέτες που έχουν εγείρει ερωτηματικά για την επιλογή του κ. Juncker, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός David Cameron και ο Ολλανδός Marc Rutte, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη μια αυστηρή οδηγία στρατηγικής, για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ αλλάζει μεθόδους, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις οποίες εμφάνισαν μεγάλη άνοδο τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα.

Αν και η «στρατηγική ατζέντα» του κ. Van Rompuy δίνει γραμμή «διαμόρφωσης της αλλαγής», οι συστάσεις είναι οι ίδιες με εκείνες που έχει κάνει στο παρελθόν η ΕΕ, όπως περαιτέρω απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, δημιουργία νέας «ενεργειακής ένωσης» για να μειωθεί η εξάρτηση από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ο κ. Van Rompuy εμφανίζεται επίσης να προσπαθεί να ικανοποιήσει αιτήματα των κεντρο-αριστερών ηγετών της ΕΕ, ειδικά του Ιταλού Matteo Renzi και του Γάλλου François Hollande, για την χαλάρωση της λιτότητας, στους κανόνες προϋπολογισμού που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΕ. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι στους κανόνες «ενσωματώνεται η ελαστικότητα» και ότι πρέπει να γίνουν «αποφασιστικά βήματα» στις επενδύσεις.

Το Παρίσι και η Ρώμη έχουν σχολιάσει ότι οι κανόνες προσφέρουν περιθώρια για περισσότερες επενδυτικές δαπάνες ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο έγγραφο ο κ. Van Rompuy αναφέρεται σε «μεγάλες επενδυτικές ανάγκες σε υποδομές μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών» ως προτεραιότητα.

Ο κ. Van Rompuy αγγίζει επίσης το ευαίσθητο ζήτημα της μετανάστευσης, που βοήθησε να ξεπηδήσει το αντι-ευρωπαϊκό συναίσθημα στην Βρετανία και την Γαλλία κι έχει γίνει σημαντικό ζήτημα σε αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία.

Στο προσχέδιο, ζητείται από τους νέους ηγέτες της ΕΕ να αποτρέψουν «απάτες και καταχρήσεις» στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών και συμβάλλουν σε δημιουργία συνθηκών όπως ο «τουρισμός των επιδομάτων.» Ζητείται επίσης από την ΕΕ να κάνει «καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος» από όλες τις απόψεις, με μέτρα όπως η «ενισχυμένη διαχείριση» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v