Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Ιφιγένεια της Ευρώπης

Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη. Ετσι μπορεί να γίνει το άλλοθι για τα παραδοσιακά κόμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία και να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα Γαλλίας και Ιταλίας.

  • του John Dizard
Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Ιφιγένεια της Ευρώπης
H Eυρώπη καθίσταται ξανά ενδιαφέρουσα για τους κερδοσκόπους από τις ΗΠΑ. Αν παρακολουθήσουμε τα πρωτοσέλιδα, τότε θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ για αυτό, αλλά στην πραγματικότητα το 2015 θα είναι ευμετάβλητο ακόμα και χωρίς τις... «διασκεδαστικές» πολιτικές δηλώσεις του κόμματος.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από τους ευρωσκεπτικιστές είναι πως μια αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για το πολιτικό «διευθυντήριο» του ευρώ και για ορισμένες από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Μια θυελλώδης ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της ζώνης σήμερα, όπως πραγματικά ήταν το 2011 και το 2012.

Ένα «Grexit», που θα μπορούσε να ξεκινήσει από κεφαλαιακούς ελέγχους, όρια στις αναλήψεις καταθέσεων και μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδος, ίσως οδηγούσε σε νέα πίεση των spreads στα ομόλογα περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, όπως επίσης και στα τραπεζικά κόστη χρηματοδότησης.

Τα συστημικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες από διαδηλώσεις και ουρές στις τράπεζες για να «αποκρούσουν» τους αμφισβητίες. Παράλληλα αν δουν την Ελλάδα να τιμωρείται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους τότε ίσως και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων που θέλει η ΕΚΤ.

Παράλληλα μια ελληνική κρίση θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από μεγαλύτερα προβλήματα όπως την ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ένα πραγματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και μια κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ θα αποσπούσε την προσοχή της αγοράς από το πρόβλημα του ιταλικού χρέους.

Για το πολιτικό διευθυντήριο της ευρωζώνης μια μικρή έκρηξη των spreads στις αρχές του 2015 - πριν από μια χρηματοδοτική κρίση στην Ελλάδα το Μάρτιο – θα ήταν ακόμη μια ευκαιρία να δημιουργήσει παγίδα για τις... «αρκούδες».

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα εχθρικοί προς τους Αγγλοσάξονες κερδοσκόπους που χρησιμοποιούν το short selling και άλλες τεχνικές.

Οι σοβαροί macro επενδυτές βλέπουν ότι έρχεται η ώρα τους. Όπως το θέτει ένας εξ αυτών: Ας υποθέσουμε ότι θες να δανειστείς περιφερειακά ομόλογα εν όψει μια ελληνικής κρίσης. Πώς θα τα δανειστείς για να βγεις short; Αν επιχειρήσεις αγορές με μεγάλο όγκο τότε η εταιρία που στα δάνεισε, π.χ. μια ολλανδική ή γαλλική ασφαλιστική, θα αποθαρρυνθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Αν δανειστείς μέσω της αγοράς ή των παραγώγων, τότε θα πιαστείς κατά το κλείσιμο της συναλλαγής, συμπληρώνει

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε πιθανές short θέσεις σε ελληνικά χρεόγραφα. Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα κατηγορούσε τους κερδοσκόπους και τους συνωμότες για πιθανό Grexit δίνοντας λαβή στους «ευρωκράτες» (eurocrats) να ελέγξουν τις συναλλαγές.

Οποιοσδήποτε έχει παρουσία στην ευρωζώνη πέρα από τα λογιστικά προβλήματα που θα έχει για το σορτάρισμα ομολόγων της περιφέρειας θα βρίσκεται υπό το βλέμμα των αρχών, που θα ελέγχουν σκληρά ενδείξεις παρατυπιών.

 Αν και δεν είμαι ο πρώτος που έχει αμφιβολίες για τα ελληνικά λογιστικά πρωτόκολλα, η χώρα φαίνεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον για την ώρα.

Οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της ανέρχονται στα 22,5 δισ. το 2015 και η πιο άμεση εκκρεμότητα είναι τα 2,5 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Το περισσότερο από το αναδιαρθρωμένο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί μετά το 2023.

Παράλληλα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πολύ μικρή εξάρτηση από την ΕΚΤ για τη ρευστότητά του. Παρά τα δημοσιεύματα, τα χρέη της Ελλάδας δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη.

Αν αναζητάτε εκείνους που έχουν συμφέρον να πυροδοτήσουν μια νέα ελληνική κρίση μην ψάξετε στη Wall Street ή στο Citiy του Λονδίνου. Καλύτερα αναζητήστε τους σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη ή στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είναι αντιμέτωπες με «λαϊκιστικές» απειλές.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v