Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dixon εναντίον Munchau για Ελλάδα και... παράλληλο νόμισμα

Εάν η Ελλάδα επιλέξει να παίξει βρόμικα, οι άλλοι μπορούν να παίξουν ακόμη πιο βρόμικα. Τι απαντά ο Hugo Dixon στον Wolfgang Munchau και γιατί το σενάριο του παράλληλου νομίσματος ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

  • Του Hugo Dixon
Dixon εναντίον Munchau για Ελλάδα και... παράλληλο νόμισμα

Μόλις χθες, ο αρθρογράφος Wolfgang Munchau κάλεσε την Αθήνα να μην υποχωρήσει. Υποστήριξε πως ο Γ. Βαρουφάκης πρέπει να αψηφήσει τις εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές και να επιμείνει στις θέσεις του. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το status quo, δήλωσε, και υποστήριξε πως το Σχέδιο Β για τη χώρα είναι η επιλογή του παράλληλου νομίσματος αν επιμείνουν οι Ευρωπαίοι ως εναλλακτική του Grexit. 

Η απάντηση έρχεται από τον Hugo Dixon, αρθρογράφο του Reuters, ο οποίος θεωρεί η πρόταση Munchau θα οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική καταστροφή.

O Wolfgang Munchau καλεί την Ελλάδα να έρθει σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές στην ευρωζώνη με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι «οικονομικά αγράμματο και πολιτικά μη βιώσιμο. Κι αν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν, πιστεύει ότι αυτό είναι ένα καλό Σχέδιο Β: Να εισαχθεί παράλληλο νόμισμα και να κηρυχθεί χρεοκοπία στα δάνεια που οφείλονται στους θεσμικούς πιστωτές.

Αυτό που δεν λέει ο κ. Munchau είναι ότι αυτό το παράλληλο νόμισμα θα υποστεί μαζική υποτίμηση, ότι οι τράπεζες της χώρας θα χρεοκοπήσουν και πως θα επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων. Επιπλέον, η χρεοκοπία δεν θα περιοριστεί στους θεσμικούς επενδυτές, καθώς υπάρχουν ρήτρες που θα ενεργοποιηθούν. Η Ελλάδα θα υποφέρει από τον πληθωρισμό και την έλλειψη ζωτικών εισαγωγών όπως το πετρέλαιο και τα φάρμακα. Το Σχέδιο Β του κ. Munchau θα επιφέρει περισσότερη δυστυχία σε έναν λαό που έχει ήδη υποφέρει υπερβολικά.

Η πρόταση του κ. Munchau είναι πως ένα παράλληλο νόμισμα θα εκδοθεί με τη μορφή των κρατικών IOU με ονομαστική αξία σε ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν συντάξεις κ.λπ. Ο κόσμος που θα λάβει αυτά τα IOU, όμως, δεν θα τα αποτιμήσει ούτε κατά το ήμισυ της αξίας των πραγματικών ευρώ. Πιθανότατα θα τα δει ως προπομπό για την επαναφορά της δραχμής και θα τα υποτιμήσει άγρια.

Ο κ. Munchau αναφέρει επίσης ότι τα IOU θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Αδιαμφισβήτητα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς η στάση πληρωμών της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και τις τράπεζες. Η εκτίμηση, όμως, ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με IOU είναι ουτοπία.

Η ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει τις ελληνικές τράπεζες, θα τα θεωρήσει χρήματα του Mickey Mouse, θα κόψει τη ρευστότητα και ενδεχομένως θα ανακαλέσει τις άδειές τους. Η μόνη επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να εισαγάγει κεφαλαιακούς περιορισμούς για να αποτρέψει όσους θέλουν να αποσύρουν τα ευρώ τους από το τραπεζικό σύστημα.

Θεωρητικά, κόσμος θα μπορεί να αποσύρει τα IOU από τους λογαριασμούς, αλλά αυτά θα είναι άχρηστα για τις εισαγωγές.

Ο κ. Munchau πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μετά από όλα αυτά, εκνευρίζοντας τους εταίρους της μέχρις ότου της δώσουν καλύτερους όρους. Αυτό, όμως, είναι απίθανο. Πέρα από την ικανότητα της ΕΚΤ να κλείσει τις τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει τους περιορισμούς στις κινήσεις των κεφαλαίων.

Εάν η Ελλάδα παίξει βρόμικα, οι άλλοι μπορούν να παίξουν ακόμη πιο βρόμικα. Το σχέδιο του κ. Munchau θα ήταν οικονομικά καταστροφικό. Μπορεί όμως να μην είναι ούτε πολιτικά βιώσιμο.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα βεβαίως μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της διαπραγμάτευσης ενός συμβιβασμού καλή τη πίστει και όχι απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσεις με χειροβομβίδα.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v