Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Επενδύστε σε νερό

Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ύδατος αυξάνεται, αρκετές είναι οι εταιρίες που ενισχύουν την ”έκθεσή” τους στον συγκεκριμένο κλάδο, προετοιμαζόμενες για τη ”νέα πραγματικότητα”. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο κ. Warren Buffet, ”το να προβλέψει κανείς πότε θα βρέξει είναι λιγότερο σημαντικό από το να κατασκευάσει την κιβωτό”.

Στη Βαρκελώνη το νερό κοστίζει 90% περισσότερο απ’ ό,τι στη Βαλένθια όπου το εμπόρευμα είναι δυσεύρετο. Καθώς αυξάνονται οι ελλείψεις νερού παγκοσμίως, τέτοιες ”ανωμαλίες” θα πρέπει να εξαλειφθούν.

Η παγκόσμια χρήση ύδατος έχει εξαπλασιαστεί μέσα σε έναν αιώνα, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού. Ωστόσο, η διαθέσιμη ποσότητά του -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από τη θάλασσα- είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πριν από 10.000 χρόνια.

Με βάση τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό, η Credit Suisse εκτιμά πως μέχρι το 2025 σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε χώρες όπου το νερό θα είναι σπάνιο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους επενδυτές; Μια αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι ότι η τιμή του ύδατος θα αυξηθεί σημαντικά όπως και η ιδιωτική παροχή του αγαθού αυτού.

Η ανάγκη για ιδιωτική παροχή νερού είναι επείγουσα: Στην Ευρώπη μόνο το ένα τρίτο της παροχής νερού γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται στο 15% και στην Ασία μόλις στο 5%.

Στη Βρετανία, όπου ο κλάδος του ύδατος είναι κατά κύριο λόγο ιδιωτικός και οι τιμές ενδεχομένως να αντανακλούν το κόστος ακριβέστερα, οι τιμές είναι οι τρίτες υψηλότερες στον κόσμο –66% υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ και 189% υψηλότερες από αυτές της Ιταλίας.

Από την τάση αυτή δεν θα καρπωθούν μόνο εταιρίες όπως η γαλλική Veolia, της οποίας το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών προέρχεται από το νερό. Και άλλες εταιρίες, όπως η GE και η Dow Chemical, σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στο νερό.

Οι ευκαιρίες για αποκόμιση κερδών από τεχνικές για την εξοικονόμηση ύδατος, όπως η ανακύκλωση, είναι δελεαστικές.

Η δυναμικότητα στον τομέα της αφαλάτωσης, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι τρέχουσες πωλήσεις κινούνται στα 5 δισ. δολάρια, ωστόσο θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 70 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, σύμφωνα με την International Desalination Association.

Ο κ. Warren Buffet είχε δηλώσει πως το να προβλέψει κανείς πότε θα βρέξει είναι λιγότερο σημαντικό από το να κατασκευάσει την κιβωτό. Εταιρίες όπως η ιαπωνική Kurita Water Industries, ο κύκλος εργασιών της οποίας προέρχεται καθαρά από την αφαλάτωση και τις σχετικές δραστηριότητες, προετοιμάζεται για τη νέα πραγματικότητα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v