Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rachman: H ημέρα της κρίσης για την FIFA

H σύλληψη στελεχών της FΙFA απειλεί το μέλλον των παγκοσμίων κυπέλλων του 2018 και 2022 και της ίδιας της ομοσπονδίας. Οι αμαρτίες του παρελθόντος και οι λεπτές πολιτικές ισορροπίες. Ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του Μπλάτερ.

Rachman: H ημέρα της κρίσης για την FIFA

Κατηγορίες για διαφθορά περιτριγυρίζουν τη FIFA εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, με τη σύλληψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο παγκόσμιο διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, αλλά και με την έρευνα για τις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων για τις διοργανώσεις των παγκοσμίων κυπέλλων του 2018 και του 2022, οι κατηγορίες αυτές μπορεί τελικά να μετατραπούν σε μια πλήρη και αναμφισβήτητη αποκάλυψη της διαφθοράς που κυριαρχεί στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τρία βασικά θέματα θα έλθουν τώρα στο επίκεντρο της προσοχής. Πρώτον, το μέλλον του Σεπ Μπλάτερ, προέδρου της FIFA, ο οποίος προσδοκά την επανεκλογή του για μία ακόμα θητεία αυτήν την Παρασκευή. Δεύτερον, το μέλλον της ίδιας της FIFA, η οποία αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ως ένας πλήρως σαθρός οργανισμός. Και τρίτον, το μέλλον των παγκοσμίων κυπέλλων του 2018 και του 2022, τα οποία έχουν δοθεί στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα.

Την Τετάρτη το πρωί, η FIFA επαναβεβαίωσε ότι τα παγκόσμια κύπελλα θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί. Αλλά οι έρευνες για διαφορά μπορεί πλέον να καταστήσουν κάτι τέτοιο αδύνατο. Η απόφαση πάντως να αλλάξουν οι τόποι διεξαγωγής των δύο αυτών κυπέλλων θα είχε πολιτικές συνέπειες, οι οποίες θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το ποδόσφαιρο.

Κατά το παρελθόν, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της FIFA σφύριζαν αδιάφορα έναντι κατηγοριών για διαφθορά, λέγοντας ότι είναι ψέματα με βασικό κίνητρο το φθόνο.

Το 2011 σε ένα συνέδριο της FIFA, το οποίο επανεξέλεξε τον Μπλάτερ για την τρέχουσα θητεία του, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κύπρου, μόρφασε επιδεικτικά στο άκουσμα εκείνης της «όμορφης αγγλικής λέξης: allegations (ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες)».

Ο ίδιος ο Μπλάτερ χαρακτήρισε τις ανεπίσημες κατηγορίες για διαφθορά κακεντρεχείς και είπε ότι οφείλονται σε φθόνο από χώρες όπως η Αγγλία, οι οποίες απέτυχαν στις υποψηφιότητες τους για τα παγκόσμια κύπελλα του 2018 και 2022 – τα οποία δόθηκαν σε Ρωσία και Κατάρ μερικούς μήνες νωρίτερα.

Η απλή άρνηση δεν ήταν όμως αρκετή. Η FIFA ανέθεσε μια έρευνα στον Michael Garcia, έναν Αμερικανό δικηγόρο, για να εξετάσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς. Aκόμα και σε αυτήν την περίπτωση η FIFA αρνήθηκε να εκδώσει την αναφορά όταν αυτή ολοκληρώθηκε πέρσι και ο ίδιος ο Garcia αμφισβήτησε την περίληψη που εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά η FIFA ισχυρίστηκε ότι η αναφορά θα έβαζε μια τελεία στο θέμα των κατηγοριών διαφθοράς.

Οι έρευνες στις ΗΠΑ και στην Ελβετία προφανώς και ανοίγουν και πάλι την υπόθεση. Ο κ. Μπλάτερ έχει μπει για τα καλά σε μπελάδες. Ωστόσο, η ιστορία λέει ότι θα ήταν πρόωρο να τον ξεγράψει κανείς.

Η βάση υποστήριξης του κ. Μπλάτερ στη FIFA καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια και μπορεί να είναι αρκετή για να του εξασφαλίσει την επανεκλογή του για μια πέμπτη θητεία την Παρασκευή. Τα προηγούμενα σκάνδαλα διαφθοράς στη FIFA είχαν την τάση να εκτοπίζουν όσους είχαν το θράσος να αμφισβητήσουν τον Μπλάτερ – κι όχι τον ίδιο. Έτσι, ο Issa Hayatou, ένας Αφρικανός αξιωματούχος, που αντιστάθηκε στον Μπλάτερ το 2002 στη συνέχεια καταβροχθίστηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Κι ο Mohammed bin Hammam, ο οποίος μίλησε δημόσια προκαλώντας για τελευταία φορά τον Μπλάτερ, έγινε ο ίδιος στόχος κατηγοριών για διαφθορά και στο τέλος υπέστη ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Η υπερασπιστική γραμμή του Μπλάτερ θα είναι προφανώς ότι δε γνώριζε τίποτα για τη διαφθορά που τον περιτριγύριζε στη FIFA. Αλλά, για να ισχύει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της FIFA θα έπρεπε να είναι τερατωδώς ηλίθιος – κι αυτό είναι μια κατηγορία που μέχρι τώρα κανείς δεν έχει προσάψει στον Μπλάτερ.

Η συνέντευξη τύπου της FIFA το πρωί προσπάθησε να παρουσιάσει τον οργανισμό ως θύμα της όλης ιστορίας.

Ωστόσο, ακόμα και το ίδιο το μέλλον του οργανισμού αυτή τη στιγμή είναι σε κίνδυνο. Και δυστυχώς για τη FIFA το υπουργείο δικαιοσύνης έχει ήδη μιλήσει για κάτι τέτοιο: «To κατηγορητήριο αυτό δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην έρευνά μας». Η σημερινή σωρεία συλλήψεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαρτυρίες των κατηγορουμένων που θα περιέχουν περαιτέρω αποκαλύψεις. Άλλωστε, ήταν ενέργειες του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης που οδήγησαν την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε ξεκαθάρισμα την προηγούμενη δεκαετία – όμως οι κατηγορίες που βαρύνουν τη FIFA είναι πολύ βαρύτερες από αυτές που αντιμετώπιζε η ΔΟΕ.

Η έρευνα των ΗΠΑ δείχνει να επικεντρώνεται μέχρι στιγμής κυρίως στα γεγονότα της δεκαετίας του 90. Η ελβετική έρευνα στοχεύει στις αναθέσεις των παγκοσμίων κυπέλλων του 2018 και του 2022. Αλλά οποιεσδήποτε αποφάσεις για αλλαγή στις αναθέσεις αυτές θα γίνονταν προφανώς παγκόσμιο ζήτημα πέρα από την πολιτική του αθλητισμού. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε ισχυρισμούς ότι πρόκειται για μία ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να καταδιώξει και να απομονώσει τη Ρωσία.

Θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους φίλους της. Η απόφαση να διεξαχθεί το παγκόσμιο κύπελλο του 2022 στο Κατάρ αντιμετωπίζει ήδη έντονη αμφισβήτηση, σχετικά με τις θερμοκρασίες στην χώρα και την αντιμετώπιση των ξένων εργατών, αλλά και την ίδια την διαδικασία της ανάθεσης. Οι Καταριανοί θα παρατάξουν όλα τα οικονομικά και διπλωματικά μέσα που έχουν για να κρατήσουν το τουρνουά. Αλλά το Κατάρ έχει σχετικά λίγους φίλους, ακόμα και στον αραβικό κόσμο. Η αξίωση τους να φιλοξενήσουν το παγκόσμιο κύπελλο του 2022 φαίνεται να απειλείται σοβαρά.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v