Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Northern Rock: ”Ο κόσμος άλλαξε στις 9 Αυγούστου”

Ύστερα από επείγουσες συνομιλίες με την BoE, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπ. Οικονομικών, η Bank of England παρενέβη για πρώτη φορά με ”ένεση ρευστότητας” στη Northern Rock. ”Ο κόσμος άλλαξε στις 9 Αυγούστου” δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου στεγαστικού πιστωτή της Βρετανίας.

του Sam Jones

από τη στήλη ”Alphaville”

Σε conference call που πραγματοποιήθηκε πρωί-πρωί την Παρασκευή ο μεγαλύτερος πιστωτής στεγαστικών δανείων της Βρετανίας, Northern Rock, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε σημαντική τόνωση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας, την Bank of England.

Ύστερα από επείγουσες συναντήσεις το βράδυ της Πέμπτης με την BoE και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, κ. Alistair Darling, η Northern Rock έλαβε πίστωση repo από την Bank of England.

”Ως εκ τούτου, αίρεται το πλαφόν διευκόλυσης”, δήλωσε ο CEO της Northern Rock, κ. Adam Applegarth. ”Πρόκειται οπωσδήποτε για μεγάλα ποσά”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η διευκόλυνση περιορίζεται μόνο στο όριο του αντικρύσματος που μπορεί να διαθέσει το διευρυνόμενο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο της Northern Rock, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 100 δισ. στερλινών.

Ο κ. Applegarth επιβεβαίωσε ότι το δάνειο διευθετήθηκε με αυστηρό επιτόκιο, το οποίο δεν προσδιορίστηκε. ”Δεν έχουμε κάνει ακόμη χρήση των κεφαλαίων... Έχουμε ακόμη αρκετό ρευστό στην τράπεζα. Θα τα χρησιμοποιήσουμε εφόσον τα χρειαστούμε”.

”Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είδε το πρόβλημα να πλησιάζει”, δήλωσε ο κ. Applegarth, εξηγώντας ότι αναμενόταν πως το πιστωτικό πάγωμα θα εκτονωνόταν τον Σεπτέμβριο. Καθώς αυτό δεν έγινε, η Northern Rock προσέγγισε την Bank of England.

Τα προβλήματα της Northern Rock ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου. ”Ο κόσμος άλλαξε στις 9 Αυγούστου”, δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου. ”Το πρόβλημα δεν αφορά ειδικά στη Northern Rock. Πρέπει να υπάρχουν προβλήματα και στις άλλες τράπεζες”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v