Προς επένδυση 2.000 δισ. $ αραβικά κεφάλαια

Υψηλότερα από τα 2.000 δισ. δολάρια θα φθάσει η αξία των τοποθετήσεων ιδιωτών και κρατών του Περσικού Κόλπου σε διεθνείς και εγχώριες αγορές το 2008, σύμφωνα με έρευνα της Institute of International Finance. Τα παραπάνω κεφάλαια θα αποτελέσουν ”παράγοντα στήριξης” των διεθνών αγορών.

του Simeon Kerr από το Abu Dhabi

Η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων των χωρών του Περσικού Κόλπου αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 2.000 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους, λόγω της εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Institute of International Finance (IIF) το οποίο σημειώνει ότι η αντίστοιχη αξία (η οποία αφορά δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές) έφθασε στα 1.800 δισ. δολάρια το 2007.

”Οι υψηλές τιμές πετρελαίου βοηθούν της κυβερνήσεις της Gulf Co-Operation Council (GCC) να τοποθετούν τεράστιο αριθμό κεφαλαίων τόσο στα αποθέματά τους όσο και σε επενδυτικά funds, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στις διεθνείς αγορές”, τονίζει ο Charles Dallara, επικεφαλής του IIF.

Παράλληλα τα κράτη της GCC θα αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες αλλά και τις διεθνείς επενδύσεις τους, καθώς το συνολικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τους θα ξεπεράσει τα 250 δισ. δολάρια το 2008, από 215 δισ. που ήταν το προηγούμενο έτος.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων βρίσκονται υπό διαχείριση των Sovereign Wealth Funds (SWFs) της περιοχής. Αν και το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ, με συνεπακόλουθο τη μείωση ζήτησης πετρελαίου θα πλήξει και τις αραβικές χώρες, το IIF τονίζει ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις σε υποδομές που έχουν πραγματοποιήσει οι έξι χώρες του GCC, προσφέρουν ισχυρό momentum και μπορούν να οδηγήσουν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξή τους μεταξύ 8% και 10% το 2009.

Όμως και αυτές οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη της GCC έφθασε στο 5,3% το 2006, το υψηλότερο επίπεδο 15 ετών, ενώ αναμένεται ότι έχει αναρριχηθεί στο 6,7% πέρυσι.

Το γεγονός ότι οι πέντε από τις έξι χώρες της GCC έχουν συνδέσει τα νομίσματά τους με το δολάριο, αφαιρεί μεγάλο μερίδιο των δυνατοτήτων της ασκούμενης νομισματικής τους πολιτικής.

Πάντως το ονομαστικό ΑΕΠ στην GCC θα φθάσει στα 900 δισ. δολάρια το 2008, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το 2003. Το εξωτερικό χρέος της περιοχής εκτιμάται ότι έχει φθάσει στα 226 δισ. δολάρια το 2007, τριπλάσιο από το 2003 και αντιστοιχεί στο 28% του ΑΕΠ.

Οι υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι η βασική πηγή πλουτισμού, καθώς αντιστοίχησαν στο 77% των εξαγωγών το 2007, έναντι 73% το 2002. Η αξία των εξαγωγών πετρελαίου άγγιξε τα 381 δισ. δολάρια πέρυσι, με άνοδο 8% σε σύγκριση με το 2006, ενώ η αξία των εξαγωγών φυσικού αερίου ενισχύθηκε 18% στα 26 δισ. δολάρια.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο