Lex: ”Καμπανάκι” ύφεσης στις ΗΠΑ

Η ”βύθιση” του αμερικανικού κλάδου υπηρεσιών ενδεχομένως να μην αποτελούσε ”καμπανάκι” ύφεσης εάν ήταν η μόνη άσχημη είδηση από το μακροοικονομικό μέτωπο. Αγορά εργασίας, πιστωτική αγορά και καταναλωτές μοιάζουν απρόθυμοι να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Οι επενδυτές διατηρούν την πίστη τους, έως έναν βαθμό, στη δύναμη του προστάτη αγίου τους, της Fed. Οι μετοχές κατέγραφαν ράλι έως χθες Τρίτη, καθώς η Fed φρόντιζε να συνεχίσει τη μείωση επιτοκίων και οι πολιτικοί έτρεξαν να ”περάσουν” το πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Όμως τα μακροοικονομικά νέα είναι σκοτεινά. Ο δείκτης του κλάδου υπηρεσιών των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ISM, σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του. Η πορεία του είναι η χειρότερη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και υποδεικνύει ότι υπάρχει ”πάγωμα” της δραστηριότητας.

Ως έρευνα πιθανώς να υποδεικνύει μια παροδική δυσλειτουργία. Όμως καταφθάνει μετά τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, αλλά και έρευνα της Fed όπου αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν ”σκληρύνει” ακόμη περισσότερο.

Η ομολογιακή αγορά μοιάζει να προετοιμάζεται για το χειρότερο. Οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν από το 5,1% τον Ιούνιο του 2007, χαμηλότερα από το 2%. Αυτό υποδεικνύει ότι η αγορά προεξοφλεί περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κάθετη υποχώρηση της ανάπτυξης.

Οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές, αντίθετα, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο συνδυασμός μείωσης επιτοκίων και ”πακέτου οικονομικής στήριξης” θα κατορθώσει να στηρίξει την ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2008.

Παρά τις όλο και αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη του S&P 500 θα φτάσουν στο 16,5% φέτος, βάσει στοιχείων της Thomson Financial.

Μάλιστα θεωρούν ότι οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων θα ανακάμψουν κατά 30%, μετά την κάθετη υποχώρησή τους. Διψήφια αύξηση κερδών αναμένεται σχεδόν για όλους τους κλάδους, με εξαίρεση αυτούς των πρώτων υλών και της κοινής ωφέλειας.

Σαφώς Fed και ”πακέτο στήριξης” μπορούν να βοηθήσουν. Όμως αντιμετωπίζουν εξαιρετικά ισχυρούς αντιπάλους. Οι ”πληγωμένες” πιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να είναι ”σφιχτές”, παρά τις συνεχείς μειώσεις επιτοκίων.

Η στεγαστική αγορά παραμένει βαρίδι. Και καθίσταται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές αποφασίζουν να αλλάξουν στάση: Προτιμούν να πληρώνουν τα χρέη τους παρά να αυξάνουν τις δαπάνες τους.

Ακόμη και εάν η αμερικανική οικονομία ανακάμψει στο β’ εξάμηνο, αυτή η πορεία δεν πρόκειται να είναι τόσο ισχυρή, όπως ευελπιστούν οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v