Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική φούσκα

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν αλλάζουν ιδιαίτερα το μακροπρόθεσμο σενάριο για την Κίνα, αλλά σε συνδυασμό με το σκάσιμο της φούσκας της Σαγκάης έχουν αλλάξει την ψυχολογία. Ξαφνικά η Κίνα αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά. Η ανάπτυξή της δεν είναι πλέον δεδομένη.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Στο γύρισμα της χρονιάς όλοι οι φόβοι του πλανήτη επικεντρώνονταν στις ΗΠΑ. Και όλες οι ελπίδες στρέφονταν στην Κίνα. Τα πράγματα όμως άλλαξαν.

Αγωνία έχει προκληθεί ξαφνικά όσον αφορά στην Κίνα και αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι έσκασε η φούσκα στο χρηματιστήριο της επικράτειας.

Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έχει διολισθήσει 31,6% από την αιχμή του Οκτωβρίου - περισσότερο απ’ όσο είχε υποχωρήσει ο Nasdaq στο αντίστοιχο στάδιο μετά το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και τα ADR στη Νέα Υόρκη έχουν διολισθήσει κάπως λιγότερο, αλλά και πάλι περισσότερο από 20%.

Η μετοχή της PetroChina, της μεγαλύτερης επιχείρησης της Κίνας, έχει υποχωρήσει κατά το ήμισυ από την αιχμή του Νοεμβρίου.

Αυτές οι πτώσεις καταδεικνύουν ότι η κινεζική αγορά δεν είναι τόσο απρόσβλητη από τον υπόλοιπο κόσμο όπως ελπίζαμε. Επιπλέον, οι επενδυτές αντιδρούν στις ενδείξεις ότι η οικονομία αρχίζει να υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις.

Ο πληθωρισμός στο 8,7% βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μίας δεκαετίας και πλέον. Σε μια οικονομία που υπερθερμαίνεται προστίθενται οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών αγροτικών προϊόντων και ο πολύ δύσκολος χειμώνας που πέρασε η χώρα. Καθώς το φαγητό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών, είναι ένα πρόβλημα με μεγάλη σημασία.

Στη συνέχεια έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον Αύγουστο. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες θεωρούνταν εγγυητής ότι δεν θα επιτραπεί στην οικονομία της Κίνας να επιβραδυνθεί. Σήμερα επικρατούν ανησυχίες ότι η διακοπή της λειτουργίας εργοστασίων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας, θα πιέσει τη βιομηχανική παραγωγή.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν αλλάξει πολύ το μακροπρόθεσμο σενάριο για την Κίνα. Όμως, σε συνδυασμό με το σκάσιμο της φούσκας της Σαγκάης, είναι αρκετά για να αλλάξουν την ψυχολογία. Ξαφνικά η Κίνα αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά. Η ανάπτυξή της δεν είναι πλέον δεδομένη.

Έτσι, καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προστίθεται ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας στις αγορές, λες και εκείνες δεν είχαν αρκετές ανησυχίες ήδη.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v