Lex Live : Vodafone

H Vodafone αντιμετωπίζει τη μεγάλη της πρόκληση στην αμερικανική αγορά. Να αποχωρήσει από τη Verizon για να εξαγοράσει την AT&T Wireless. Η απόφασή της θα έχει άμεσες συνέπειες στην παγκοσμιοποίηση της και την πορεία του τομέα κινητής τηλεφωνίας.

Το τηλέφωνο χτύπησε από πολύ νωρίς.

Ο Arun Sarin, ο επικεφαλής της Vodafone, έξι μήνες μόνο μετά από το διορισμό του φαίνεται ότι εξαναγκάζεται να πάρει μια απόφαση που αφορά το μεγαλύτερο στρατηγικό δίλλημμα ενώπιον του οποιου βρέθηκε η εταιρία κινητής: Το τι ακριβώς θα κάνει στην αμερικανική αγορά.

Η Vodafone διατηρεί αυτή τη στιγμή ισχυρή παρουσία στη αμερικανική αγορά διαμέσου της συμμετοχής της στην Verizon Wireless, την μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Παρόλο που τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, οι προοπτικές που η Vodafone έχει ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρίας, είναι μικρές.

Αυτό δεν φαίνεται να συνάδει με την έμφαση που αποδίδει η Vodafone στη δημιουργία ενός παγκοσμιοποιημένου δικτύου κινητής τηλεφωνίας και στις συνεργίες που προκύπτουν από τη διατήρηση ενός και μόνο εμπορικού σήματος.

Επιπρόσθετα, η αμερικανική Verizon Wireless εφαρμόζει διαφορετικές τεχνολογίες στην κινητή τηλεφωνία.

Η δυνατότητα εξαγοράς της AT&T (AWE) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει η Vodafone τον πλήρη έλεγχο μιας αμερικανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, η οποία αν και πιο αδύναμη από την Verizon, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία GSM με την βρετανική εταιρία.

Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει αρκετά μακρινό. Η Vodafone θα πρέπει πρώτον να πείσει τη Verizon να εξαγοράσει η ίδια τη συμμετοχή της. Ο ρόλος όμως που θα έχει η Vodafone ως ”εξαναγκαζόμενη” πωλήτρια της συμμετοχής της στην Verizon, θα την αναγκάσει να προσπαθήσει πολύ για να επιτύχει την προσφορά μιας καλής τιμής.

Ιδιαίτερα μάλιστα εάν φανεί ότι θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιτυχή συμφωνία εξαγοράς της AT&T.

Διαφορετικά ίσως βρεθεί χωρίς καθόλου παρουσία στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει και τις φορολογικές επιπτώσεις της αποχώρησής της από την Verizon Wireless.

Ακόμη χειρότερα, η Vodafone μπορεί να εξαναγκαστεί να καταβάλλει τελικά μεγαλύτερο τίμημα για την AT&T.

Ακόμα και για μια εταιρία, συνηθισμένη στις εξαγορές, όπως η Vodafone, οι μηχανιμοί ενός deal τύπου ”back to back” αποτελούν πολύ μεγάλη πρόκληση. Και αυτό πριν κανείς αναλογιστεί τις επιδράσεις που θα έχει στη μετοχική αξία η πιθανότητα να πρέπει να πουληθεί ένα στοιχείο ενεργητικού φτηνά, ενώ τα έσοδα θα δαπανηθούν για το ”χτύπημα” ενός άλλου.

Ο κ. Sarin χρειάζεται να εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις ευκαιρίες. Πάντως, οι αντίξοες συνθήκες φαίνεται ότι συσσωρεύονται εναντίον κάθε συμφωνίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο