Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουκρανία στο χείλος της καταστροφής

Παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Υποβάθμιση από τη Fitch. Υψηλό έλλειμμα προϋπολογισμού. Τέλος στη φθηνή έξωθεν χρηματοδότηση. Η Ουκρανία μοιάζει να βρίσκεται στο απόλυτο όριο της αντοχής της.

Η Ουκρανία στο χείλος της καταστροφής
Ουκρανία. Η ερμηνεία του ονόματος της χώρας μπορεί να αποδοθεί (κατά κάποιον τρόπο) με τον ορισμό "βρίσκομαι στο όριο", δηλαδή εκεί ακριβώς όπου έχει φτάσει και η ουκρανική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει κίνδυνος οικονομικής καταστροφής για την Ουκρανία, τη χώρα των 46 εκατ. κατοίκων, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα δημιουργήσει ένα ντόμινο που θα φτάσει -και σαφώς θα επηρεάσει αρνητικά- έως τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ουκρανίας παραιτήθηκε καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το δάνειο των 16,4 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.

Η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο "B". Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί 10% φέτος και το εθνικό νόμισμα να υποχωρήσει 40% έναντι του δολαρίου. Τα spreads στα credit default swaps της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες βάσης.

Η ζήτηση και οι τιμές για τον χάλυβα -που αντιστοιχεί στο 40% των ουκρανικών εξαγωγών- υποχωρούν κάθετα, ενώ η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερο ενεργειακό κόστος λόγω της αύξησης στην τιμή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η φθηνή χρηματοδότηση από το εξωτερικό έχει στεγνώσει.

Όλα τα παραπάνω καθίστανται ακόμη πιο δύσκολα καθώς ο Πρόεδρος της χώρας και η πρωθυπουργός της -και οι δύο ηγέτες της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004- ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο να τσακώνονται και όχι στο να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το δύσκολο σημείο για την παροχή του δανείου από το ΔΝΤ είναι ότι ο οργανισμός επιθυμεί ισορροπημένα δημοσιονομικά, ενώ η χώρα αναμένεται ότι θα έχει έλλειμμα προϋπολογισμού στο 3%. Όμως, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός και τελικά η χώρα να λάβει το πολυπόθητο δάνειο. Εάν αυτό συμβεί, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Dresdner Kleinwort, η Ουκρανία θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρέους της.

Όμως, από τη στιγμή που η ανάγκη για μικτές δαπάνες φτάνουν στα 45 δισ. δολάρια, μοιάζει αναπόφευκτο να υπάρξουν τραπεζικές καταρρεύσεις αλλά και χρεοκοπίες σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία.

Όμως η Ρωσία έχει περισσότερες πηγές άντλησης κεφαλαίων και δημιουργίας προγραμμάτων στήριξης για κορυφαίες επιχειρήσεις. Και το γεγονός ότι η πορεία της ρωσικής οικονομίας είναι λιγότερο θλιβερή προσφέρει στη Μόσχα μεγαλύτερη δυνατότητα χειρισμών. Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει την επιρροή της στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μόσχα είναι μεταξύ των "συμμάχων" από τους οποίους η Ουκρανία ζητά δάνειο 5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v