Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές "καλωσορίζουν" το σχέδιο Geithner

Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα Geithner για αγορά τοξικών παγίων από τις τράπεζες. Κάποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις και κάποιοι συγχαίρουν τον υπουργό. Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

  • FT Reporters
Οι επενδυτές καλωσορίζουν το σχέδιο Geithner
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν ράλι τη Δευτέρα, μετά τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του προγράμματος σύμπραξης ιδιωτικού - δημόσιου τομέα για αγορά τοξικών παγίων τραπεζών από τον υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner.

Αρκετοί, δε, κορυφαίοι ιδιώτες επενδυτές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι θα συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια.

Ο κ. Bill Gross, επικεφαλής του ομίλου Pimco, κορυφαίας εταιρίας διαχείρισης ομολόγων, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «πρόκειται, πιθανώς, για μία εξαιρετική απόφαση που τίθεται στο τραπέζι. Σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε».

Ο κ. Larry Fink, πρόεδρος της BlackRock, της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων, επίσης επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει. «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, με την κυβέρνηση να στηρίζει τα ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργεί ζήτηση για τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα», τόνισε.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις με την προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία εμφανίστηκε και ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Κορυφαία στελέχη εταιριών private equity, τα οποία είχαν συνομιλίες με την κυβέρνηση πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος, δήλωσαν ότι οι τελικές προτάσεις ξεπέρασαν ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις τους.

«Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα κατορθώσουν ευκολότερα να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς θα έχουν "καθαρίσει" τους ισολογισμούς τους», υπογράμμισε ο υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Geithner. Η κυβέρνηση προσφέρει από 75 έως 100 δισ. δολάρια, τα οποία θα «συνδυαστούν» με κεφάλαια τόσο της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) όσο και της Fed.

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση η Fed ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δάνεια σε επενδυτές πρόθυμους να αγοράσουν τοξικές μετοχές -συμπεριλαμβανομένων και τιτλοποιημένων δανείων subprime, τα οποία δεν έχουν πλέον αξιολόγηση «ΑΑΑ»- για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο S&P 500 να ενισχυθεί 7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τότε που τις ΗΠΑ «ανέλαβε» ο κ. Barack Obama, κλείνοντας υψηλότερα από τις 800 μονάδες, επίπεδο που δεν είχε δει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι τράπεζες οδήγησαν την άνοδο, με την Bank of America να σημειώνει κέρδη 26%.

Η κριτική προήλθε από κορυφαίους οικονομολόγους, όπως ο νομπελίστας κ. Paul Krugman, ο οποίος διατηρεί στήλη στους «New York Times». Σύμφωνα με τον κ. Krugman τα κρατικά δάνεια θα προσφέρουν τεράστια κέρδη στους ιδιώτες επενδυτές, εάν οι τοποθετήσεις τους ακολουθήσουν καλή πορεία. Σε αντίθετη περίπτωση τις ζημίες θα αναλάβουν αποκλειστικά οι φορολογούμενοι.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Geithner έχει κερδίσει μέρος του ελέγχου στο «οικονομικό παιχνίδι», τον οποίο είχε χάσει εξαιτίας και του σκανδάλου των μπόνους της AIG.

Βάσει του προγράμματος θα δημιουργηθούν δύο «εργαλεία», ένα που θα αφορά στις τοξικές μετοχές και ένα για το σύνολο των επισφαλών δανείων. Και τα δύο συνδέονται άμεσα με την προβληματική αγορά real estate.

Στο «όχημα» που αφορά στις τοξικές μετοχές η κυβέρνηση θα τοποθετήσει πέντε διαχειριστές για να «διοικήσουν» την όλη διαδικασία. Στο δεύτερο «όχημα» θα υπάρξει συνεργασία της κυβέρνησης με την FDIC.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v