Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση του επιτοκίου της ευρωζώνης στο 1%. Η ΕΚΤ καλείται να χρησιμοποιήσει και "μη συμβατικά μέτρα", όπως για παράδειγμα παρέμβαση στις συναλλαγματικές αγορές της Αν. Ευρώπης.

  • Ashley Davies, UBS
Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει "μη συμβατικά μέτρα" στήριξης, όπως σημειώνει ο κ. Ashley Davies, ειδικός επί των συναλλαγματικών αγορών της UBS.

Υπενθυμίζει τις δηλώσεις του κ. Peter Bofinger, ειδικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης, ότι η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει και να προχωρήσει σε αγορά νομισμάτων χωρών της Αν. Ευρώπης.

"Η εν λόγω ιδέα έχει πλεονεκτήματα και μπορεί να μειώσει το συστημικό ρίσκο που υπάρχει στην ευρωζώνη", υποστηρίζει ο αναλυτής.

Ο κ. Davies τονίζει ότι υπό το πρίσμα εισόδου στην ευρωζώνη ο ιδιωτικός τομέας της Αν. Ευρώπης φρόντισε να υπερδανειστεί σε ευρώ και σε ελβετικό φράγκο, χρηματοδοτώντας υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Μόλις η κρίση άρχισε να ξεδιπλώνεται, οι εισροές κεφαλαίων περιορίστηκαν, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στα νομίσματα της Αν. Ευρώπης. Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν οι κίνδυνοι για αδυναμία αποπληρωμής χρεών και να υπάρξει μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.

Ο κ. Davis υποστηρίζει ότι οι αγορές δεν πρόκειται να θέσουν υπό αμφισβήτηση μία τέτοια κίνηση της ΕΚΤ, καθώς οι οικονομίες της Αν. Ευρώπης είναι μικρές συγκρινόμενες με αυτές της ευρωζώνης. Και η ΕΚΤ απλώς θα παρέμβει τόσο όσο είναι αρκετό για να αποκλείσει τους κερδοσκόπους από το να συντηρήσουν την επικίνδυνη κατάσταση για τη συγκεκριμένη περιοχή.

"Εκτός από τη στήριξη που θα δοθεί στα νομίσματα της περιοχής, μία τέτοια κίνηση θα στηρίξει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Αν. Ευρώπης είναι μία ακόμα αδυναμία του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος", υποστηρίζει ο κ. Davies.

Και ο ίδιος καταλήγει: "Παράλληλα, θα είναι και στήριξη για το ευρώ υπό το πρίσμα ότι λιγότερα προβλήματα στις γειτονικές χώρες της ευρωζώνης αποτελούν παράγοντα στήριξης και για το τραπεζικό της σύστημα".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v