Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μετεκλογικές" μεταρρυθμίσεις σε Παρίσι-Βερολίνο

Γαλλία και η Γερμανία θέτουν κοινό στόχο να πλοηγήσουν την Ε.Ε. μακριά από την οικονομική κρίση και την πολιτική δυσαρέσκεια, έχοντας επιτύχει θρίαμβο στις ευρωεκλογές -σε πλήρη αντίθεση με την βρετανική πανωλεθρία.

  • Tony Barber (Βρυξέλλες)
Μετεκλογικές μεταρρυθμίσεις σε Παρίσι-Βερολίνο
Η Γαλλία και η Γερμανία θέτουν κοινό στόχο να πλοηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση έξω από την οικονομική κρίση και την πολιτική δυσαρέσκεια, έχοντας επιτύχει εκλογικό θρίαμβο στην Ευρώπη –σε πλήρη αντίθεση με την πανωλεθρία που υπέστη το βρετανικό Εργατικό Κόμμα.

«Αυτή η επιτυχία στις ευρωεκλογές μάς επιβάλλουν να προχωρήσουμε παραπέρα,» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.»

Ο κ. Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Παρίσι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 18 Ιουνίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην επιβολή αυστηρότερης χρηματοοικονομικής ρύθμισης και διανομής του κόστους των πολιτικών κλιματολογικής αλλαγής.

Ωστόσο, η δραματική ήττα του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, που ήλθε τρίτο στις ευρωεκλογές, μετά τους ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς και το Ανεξάρτητο Βρετανικό Κόμμα, που τάσσεται κατά της Ε.Ε., άφησε «σύξυλους» τους ηγέτες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Σε όλη την Ευρώπη, πιστεύουν πλέον σχεδόν ομόφωνα ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές στην Βρετανία, που έχει προγραμμτιστεί να γίνουν σε έναν χρόνο. Αρκετοί φοβούνται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown, έχει υποστεί τόσο μεγάλη φθορά, που δεν αποκλείεται να κηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Βρετανία, τις οποίες θα ακολουθήσει δημοψήφισμα που θα ζητήσει μια Συντηρητική κυβέρνηση για το Σύμφωνο της Λισσαβόνας, με στόχο να το «σκοτώσει» μια και καλή.

Οι μνήμες παραμένουν επίπονα ζωντανές στις Βρυξέλλες για τις διαμάχες που επικράτησαν μεταξύ του Λονδίνου και των κυβερνήσεων της ηπειρωτικής Ευρώπης στην τελευταία περίοδο συντηρητικής διακυβέρνησης στην Βρετανία, από το 1979 έως το 1997.

Στις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κεντροδεξιά κόμματα κατάφεραν μεγάλη νίκη και διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών στο σώμα (263 από τις 736). Οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν 163 έδρες, οι φιλελεύθεροι κεντρώοι 80 και οι Πράσινοι 52.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v