Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα του Tarp

Μήπως θα έπρεπε να έχουν μπει κανονισμοί πριν αφεθούν ελεύθερες οι 10 τράπεζες που πέρασαν τα stress tests; Καθώς η ανεργία αυξάνεται, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται νευρικότητα για την επόμενη μέρα.

  • Lex
Η επόμενη μέρα του Tarp
Με μία μόνο δέσμευση απελευθερώθηκαν. Οκτώ τράπεζες που πέρασαν τα stress tests του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας καθώς και η Morgan Stanley και η μικρότερη τράπεζα Northern Trust αφέθηκαν ελεύθερες, έχοντας πάρει την έγκριση να εξοφλήσουν τις προνομιούχες μετοχές που εξέδωσαν στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών. Η κυβέρνηση Ομπάμα θα πάρει πίσω τα 68 δισ. δολάρια, έχοντας ήδη "τσεπώσει" 1,8 δισ. δολάρια από την καταβολή μερισμάτων των δέκα τραπεζών.

Οι επενδυτές, οι οποίοι έσπρωξαν σε υψηλότερα επίπεδα τις τραπεζικές μετοχές, βοηθώντας τες να κερδίσουν την ελευθερία τους, απάντησαν για μία ακόμα φορά σε είδος. Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, βλέποντας την ανεργία να αυξάνεται εν όψει του δυσμενούς σεναρίου των stress tests, δικαίως αισθάνονται νευρικές. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου για το Tarp πρότεινε χθες την επανάληψη των stress tests -αυτή τη φορά με πιο αυστηρούς όρους και για πιο μακρά περίοδο- τονίζει αυτήν ακριβώς τη νευρικότητα.

Ενδεχομένως οι τακτικές και διαφανείς αποτιμήσεις των ισολογισμών των τραπεζών θα έπρεπε να αποτελέσουν μέρος του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαμόρφωσης.

Επίσης, θα ήταν καλύτερο να είχαν καθοριστεί συγκεκριμένοι κανονισμοί προτού αφεθούν ελεύθερες οι τράπεζες αυτές, αφού εκτιμάται ότι θα βρεθούν υπό πίεση προκειμένου να αποδείξουν ότι τα κανονικά κέρδη τους είναι ισχυρά.

Πάρτε τη Morgan Stanley, για παράδειγμα: με την αύξηση κεφαλαίου των 6,2 δολαρίων αυτό το τρίμηνο, οι κοινές μετοχές της θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Αυγούστου του 2007, πριν δηλαδή αρχίσουν οι διαγραφές ενεργητικού. Αυτές οι μετοχές στηρίζουν περίπου τα μισά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αλλά και την αβέβαια ισχύ των κερδών της. Καθώς το Τier 1 είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Goldman Sachs, η Morgan Stanley εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί να συναγωνιστεί τις αποδόσεις της Goldman. Έτσι, ορισμένες τράπεζες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν πάλι το ρίσκο τους.

Οι "Tarp 10" θέλουν να επιστρέψουν στο "business as usual". Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v