Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργατικό κόστος, ανεργία και πληθωρισμός

Όταν εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν το ψωμί τους, οι αναλύσεις περί εργατικού κόστους και παραγωγικότητας μοιάζουν μικροπρεπείς -όμως είναι καίριες, τόσο για την ανεργία όσο και τον πληθωρισμό/αποπληθωρισμό.

  • Lex
Εργατικό κόστος, ανεργία και πληθωρισμός
Όταν εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν το ψωμί τους, η ανάλυση του εργατικού κόστους και της παραγωγικότητας μοιάζει πολύ μικροπρεπές έργο. Κι αν είσαι εργάτης σε εργοστάσιο, είναι και άδικο. Στο κάτω-κάτω, εκείνοι που μας «γονάτισαν» δεν είναι εκείνοι που πληρώνονταν τα περισσότερα;

Συγκεντρωτικά όμως, αυτές οι μετρήσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσοι άνθρωποι τελικά καταλήγουν στην ανεργία. Κι επιπλέον, ρίχνουν φως στην συζήτηση για τον πληθωρισμό/αποπληθωρισμό.

Το εργατικό κόστος ανά μονάδα, μετράει το μέσο εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής. Με άλλα λόγια, μετράει πόσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν λαμβάνει μια χώρα για το συνολικό μισθολογικό της κόστος. Η απάντηση γίνεται όλο και μικρότερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Το εργατικό κόστος ανά μονάδα στο δ’ τρίμηνο 2008 αυξήθηκε 3% σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εκτινάξεις 100% σε περιπτώσεις όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία.

Είναι κάτι κατανοητό, αν σκεφτούμε πόσο δραματικά συρρικνώνονται οι οικονομίες στην εποχή μας. Είναι σχεδόν αδύνατο για εταιρίες να μειώσουν τους μισθούς ή να αυξήσουν την παραγωγικότητα με την ίδια ταχύτητα. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί, αυτο που σημαίνει πραγματικά η αύξηση του εργατικού κόστους ανά μονάδα, είναι ότι ο μέσος μισθός αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή. Όπως βλέπουμε και στα στοιχεία για την απασχόληση, που διαρκώς επιδεινώνονται, τα αφεντικά (και οι μέτοχοι) δεν αντέχουν πολύ ακόμη.

Μια άλλη επίπτωση είναι οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, καθώς οι εταιρίες μεταθέτουν το ακριβότερο εργατικό κόστος στους καταναλωτές. Η κλασική οικονομική θεωρία λέει ότι η αύξηση της ανεργίας θα πιέσει τους μισθούς χαμηλότερα και πάλι. Αλλά οι μισθοί αποδεικνύονται επίμονοι και επιφέρουν περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας καθώς και δυνητικά υψηλότερο πληθωρισμό.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ παραμένουν σταθερές, υποδεικνύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι εταιρίες τα περιθώρια κέρδους τους, είναι να απολύσουν κόσμο. Οπωσδήποτε, δεν είναι κατάλληλη εποχή να ζητά κανείς αύξηση μισθού.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v