Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G8: Η κρίση ίσως τελείωσε

Οι υπουργοί Οικονομίας του G8 εξέφρασαν την πίστη ότι η κρίση ίσως τελείωσε και συζήτησαν για πρώτη φορά για την ανάγκη στρατηγικών εξόδου, με τις οποίες θα αποκρούσουν την αυξανόμενη απειλή του πληθωρισμού.

  • Guy Dinmore
G8: Η κρίση  ίσως τελείωσε
Οι υπουργοί Οικονομικών του G8 εξέφρασαν την πίστη τους ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ίσως τελείωσε και άρχισαν για πρώτη φορά να συζητούν για στρατηγικές εξόδου ώστε να αποκρούσουν την αυξανόμενη απειλή του πληθωρισμού.

Συζητήθηκαν επίσης τα stress tests τραπεζών, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά εξαιτίας των διαφωνιών πάνω στο θέμα -με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αντιστέκονται στα αιτήματα περισσότερης διαφάνειας στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων- δεν υπήρξε στο κοινό ανακοινωθέν κάποια συγκεκριμένη αναφορά στα τεστ.

"Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στις οικονομίες μας, με ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, πτώση στα spreads των επιτοκίων, βελτίωση της καταναλωτικής κι επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αλλά η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και σημαντικοί κίνδυνοι παραμονεύουν για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα", αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των συνομιλιών του σαββατοκύριακου, που διεξήχθησαν στην ιταλική πόλη Lecce.

Αξιωματούχος δήλωσε πως η αναφορά στους σημαντικούς κινδύνους -που δεν υπήρχε στο προσχέδιο- υπήρξε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας. Μια προηγούμενη αναφορά σε ενθαρρυντικά στοιχεία από τον κλάδο μεταποίησης διαγράφτηκε από το κείμενο, μετά την ανακοινώση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, που μειώθηκε 21% τον Απρίλιο.

Για πρώτη φορά οι υπουργοί του G8 αντιμετώπισαν τις αυξανόμενες ανησυχίες για μη βιώσιμα επίπεδα δημόσιου χρέους και ελλείμματα προϋπολογισμών, που επιβαρύνουν τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο.

"Συζητήσαμε την ανάγκη να προετοιμάσουμε τις κατάλληλες στρατηγικές για την ανάπτυξη έκτακτων μέτρων που θα ληφθούν εξαιτίας της κρίσης. Αυτές οι στρατηγικές εξόδου μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα και είναι ουσιώδεις για την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα".

Οι οκτώ υπουργοί Οικονομικών, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ζήτησαν από το ΔΝΤ να προετοιμάσει ανάλυση για τις στρατηγικές εξόδου.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v