Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς

Η Ρωσία, οικοδέσποινα της πρώτης συνόδου BRIC, παραμένει πίσω από τις συντρόφους της σε ανάπτυξη και εισροές κεφαλαίων. Εχει όμως ένα πλεονέκτημα: την καλύτερη άνοδο φέτος απ’όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια (+70%).

Η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς
Η πρώτη σύνοδος των κρατών BRIC στα Ουράλια, την Τρίτη, φέρνει σε μειονεκτική θέση την οικοδέσποινα.

Η Κίνα και η Ινδία παραμένουν «μηχανές» της παγκόσμιας οικονομίας, με ανάπτυξη που προβλέπεται φέτος στο 7,5% και 5,8% αντιστοίχως. Η Βραζιλία αναμένεται να βιώσει μια ήπια συρρίκνωση 1%. Αλλά η Ρωσία παραμένει πολύ πίσω, με τις προβλέψεις να μιλούν για συρρίκνωση 4,5% και κάποιους να περιμένουν πολύ χειρότερα.

Η οικοδέσποινα Ρωσία όμως, έχει και τα πλεονεκτήματά της: ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS της Μόσχας έχει ενισχυθεί 70% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα, με την καλύτερη εμφάνιση μεταξύ όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων.

Ο λόγος είναι, κυρίως, το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα των εξαγωγών, οπότε η Ρωσία είναι η πιο εξαρτημένη από την ενέργεια χώρα της BRIC. Οι τιμές των μετοχών ακολούθησαν προς τα πάνω τις τιμές του αργού πέρσι και συνεχίζουν προς τα πάνω φέτος. Πέρα από αυτό, το χρηματιστηριακό ράλι περιέχει λίγο φρέσκο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτών: οι εισροές κεφαλαίων είναι αδύναμες. Εξαιτίας της επικινδυνότητας, οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν λίγο φρέσκο χρήμα στη Ρωσία, πέρα από το απαραίτητο για την στάθμισή τους στους δείκτες αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, που παρακολουθεί τις ροές κεφαλαίων, στα χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών η μέση ρωσική στάθμιση είναι λίγο πάνω από το 6%, στο μισό από πέρσι. Όμως οι επενδυτές στις αναδυόμενες έχουν μέσο άνοιγμα περίπου 15% στην Κίνα ή στην Βραζιλία. Από το β’ τρίμηνο μέχρι σήμερα εισήλθαν κεφάλαια 4,73 δισ. δολ. στην Κίνα, 2,53 δισ. δολ. στην Βραζιλία και 979 εκατ. δολ. στην Ινδία. Στην Ρωσία εισήλθαν 749 εκατ. δολ.

Οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν τώρα το εξής δίλημμα: να μπουν, καθυστερημένα, στο ρωσικό ράλι ή να περιμένουν την διόρθωση; Οι ίδιοι παράγοντες πους τους αποτρέπουν μέχρι σήμερα, μάλλον θα τους κρατήσουν ακόμη μακριά. Φοβούνται για επισφαλή χρέη, καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν επωμιστεί χρέη σε ξένο συνάλλαγμα ύψους 450 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 100 δισ. δολ. πρέπει να τακτοποιηθούν φέτος. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την εταιρική διακυβέρνηση. Και, μολονότι το πετρέλαιο στα 70 δολάρια ευνοεί την Ρωσία, το ακριβό καύσιμο θα αρχίσει να πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη, με επιπτώσεις και στην Ρωσία.

Το να βρει συμμάχους από την BRIC για τους διπλωματικούς ελιγμούς της η Ρωσία, είναι ένα πράγμα και το να πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Μόσχα, είναι άλλο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v