Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής η Fed στα επιτόκια

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Fed προβλέπεται να διασκεδάσει τις προοπτικές πρόωρης αύξησης των επιτοκίων και να επαναλάβει ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί άμεση ανησυχία. Τι προεξοφλούν οι αγορές.

Σε στάση αναμονής η Fed στα επιτόκια
Η πρόσφατη υπαναχώρηση στα διεθνή χρηματιστήρια εξηγείται εν μέρει με τη συνειδητοποίηση από μέρους των επενδυτών ότι ίσως το παρατράβηξαν, όταν μετέφρασαν τα ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα σε προσδοκίες πρώιμης ανάκαμψης από τη διεθνή ύφεση.

Η συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων αυτού του μήνα από τη Federal Reserve, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, είναι πιθανόν να επιβεβαιώσει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αλλά επίσης και να εκφράσει και κάποια επιφύλαξη.
 
Η Fed θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις προσδοκίες πρόωρης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων (οι αγορές παραγώγων προεξοφλούν αύξηση ίσως και τον Φεβρουάριο) και θα επαναλάβει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι άμεση ανησυχία, με δεδομένα τα τεράστια ποσά πλεονάζουσας παραγωγικής δυνατότητας που υπάρχει στην οικονομία.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική εξαγοράς χρεογράφων από τη Fed θα περιμένει πιθανότατα μέχρι το φθινόπωρο.

Τα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και αναμένεται να προσφέρουν περισσότερες θετικές ενδείξεις.

Τα μεγέθη προσωπικών δαπανών Μαΐου, την Παρασκευή, προβλέπεται να δείξουν αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στα νοικοκυριά χάρη στις φορολογικές επιστροφές και στα κρατικά επιδόματα. Καλά στοιχεία αναμένονται και από το μέτωπο των ακινήτων, όπου προβλέπεται αύξηση στις μεταπωλήσεις κατοικιών επί τρίτο συνεχόμενο μήνα, στα 4,8 εκατομμύρια τον Μάιο. Θετικές ειδήσεις δεν πιστεύεται ότι θα υπάρξουν στις παραγγελίες διαρκών αγαθών Μαΐου, που εκτιμάται ότι μειώθηκαν επιπλέον 1,2%.

Την Τρίτη θα πρωταγωνιστήσει η ευρωζώνη στο στατιστικό τοπίο, με την ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ Ιουνίου, που αναμένεται να δείξουν βελτίωση αλλά όχι έξοδο από τη φάση συρρίκνωσης. Στη Γερμανία, τη Δευτέρα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί επί τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε μια σοβαρή ένδειξη ανάκαμψης.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v