Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δραστική αλλαγή δυνάμεων στις τράπεζες

Στο παρελθόν 15 τράπεζες συναγωνίζονταν για την κατάκτηση μεριδίου στις αγορές. Σήμερα έχουν μείνει μόλις έξι, με τους μικρότερους ομίλους να απειλούν απροκάλυπτα τους άλλοτε κυρίαρχους του "παιχνιδιού".

  • Patrick Jenkins & Jane Croft
Η δραστική αλλαγή δυνάμεων στις τράπεζες
Έχουν περάσει σχεδόν εννέα μήνες από τότε που η χρεοκοπία της Lehman Brothers σηματοδότησε την έναρξη μιας από τις χειρότερες χρηματοοικονομικές υφέσεις από την εποχή του Μεγάλου Κραχ. Όμως για τις ισχυρές τράπεζες το β΄ τρίμηνο απλώς σηματοδότησε ότι η ανάκαμψη που καταγράφηκε στο πρώτο συνεχίστηκε.

Αν και τράπεζες, όπως η Citigroup, η Merrill Lynch, η Royal Bank of Scotland και η UBS, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, οι ανταγωνίστριές τους, η JP Morgan, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Barclays, η Deutsche Bank αλλά και η Credit Suisse, θριαμβεύουν.

Έχουν εκμεταλλευτεί τις... ζωντανές αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος, με τα περιθώρια κέρδους να έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ο ανταγωνισμός για την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και για την έκδοση ομολόγων.

Επιπρόσθετα οι "δυνατοί" έχουν φροντίσει να καλύψουν το κενό των "αδυνάμων", αυξάνοντας το μερίδιό τους σε όλες τις αγορές, από τα στεγαστικά δάνεια έως τα αμερικανικά ομόλογα.

Ένας επενδυτικός τραπεζίτης υποστηρίζει: "Παλιά υπήρχαν 15 τράπεζες που ανταγωνίζονταν η μία την άλλη. Σήμερα έχουν μείνει έξι. Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτόγνωρο φαινόμενο. Δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας".

Ο κλάδος prime brokerage -δηλαδή η παροχή επενδυτικών συμβουλών στα hedge funds- σαφώς δεν είναι χώρος στον οποίο οι επενδυτές μπορούν να έχουν σημαντικές αποδόσεις. Όμως για τις τράπεζες αποδεικνύεται ότι κρύβει ευκαιρίες.

Τράπεζες όπως η Credit Suisse, η Deutsche Bank και η JP Morgan και μέχρι έναν βαθμό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Barclays και BNP Paribas φροντίζουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο ομίλων όπως των Goldman και Morgan Stanley, οι οποίοι παλαιότερα κάλυπταν το 80% της αγοράς prime brokerage.

Αρκετοί traders υποστηρίζουν ότι η Goldman και η Morgan Stanley κατέχουν, πλέον, το 50% της αγοράς, ενώ η Credit Suisse και η Deutsche Bank έχουν "κατακτήσει" το 15%. Η αλλαγή οφείλεται τόσο στις ίδιες τις τράπεζες όσο και στα hedge funds. Τα hedge funds επιθυμούν πλέον να έχουν περισσότερους συνεργάτες και να μη στηρίζονται σε μία ή δύο τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή η Goldman και η Morgan Stanley φροντίζουν να μειώσουν τους ισολογισμούς τους.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις πιστωτικές αγορές, σημείο στο οποίο πριν από την κρίση κυριαρχούσαν τράπεζες όπως η Fortis, η Citi και η RBS. Όμως, η μεν Fortis βρέθηκε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, ενώ η Citi και η RBS φροντίζουν να... μαζευτούν. Έτσι, παραδίδουν το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς σε ανταγωνίστριες όπως η HSBC, η Deutsche Bank, η BNP και η Standard Chartered.

Ίσως, η αγορά που εμφανίζει την πλέον ριζική αλλαγή να είναι αυτή των στεγαστικών δανείων και μάλιστα επί βρετανικού εδάφους, καθώς αρκετοί από τους παλαιούς παίκτες δεν διαθέτουν πλέον την κατάλληλη ρευστότητα για να παράσχουν νέα δάνεια.

Αλλαγές έχουν καταγραφεί και σε άλλους τραπεζικούς τομείς, όπως αυτός του private banking, άλλοτε πεδίο κυριαρχίας της UBS, η οποία όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ως εκ τούτου αφήνει μερίδιο της αγοράς σε μικρότερες ελβετικές τράπεζες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v