Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Πάει για πάγωμα" η Βασιλεία ΙΙ

Νέους κανόνες που αφορούν στην αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών τραπεζών ετοιμάζει έως τον Οκτώβριο η Ε.Ε. "Πάγωμα" στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ απαιτούν οι Γερμανοί.

  • Nikki Tait (Βρυξέλες), Chris Bryant (Βερολίνο) & Patrick Jenkins (Λονδίνο)
Τράπεζες: Πάει για πάγωμα η Βασιλεία ΙΙ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να θέσει νέους όρους για την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών, οι οποίοι θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, όπως αποκαλύπτει προσχέδιο νόμου που έχουν στην κατοχή τους οι "Financial Times". Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εποπτείας προκειμένου να αποφευχθεί η ύπαρξη νέας κρίσης ανάλογης με την τρέχουσα.

Το εν λόγω προσχέδιο θα εξεταστεί και στη σημερινή (7/7) σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Σε αυτό αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στον τρόπο κατάρτισης των ισολογισμών καθώς και άλλα μέτρα, ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκτήσουν κεφαλαιουχικά... μαξιλάρια ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Peer Steinbruck, αναμένεται να ζητήσει από τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει χαλάρωση στους κανόνες κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζών -για κάποιο διάστημα- για να υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς χορηγήσεων.

Ουσιαστικά το Βερολίνο θέλει "απλοποίηση" των κανόνων που ισχύουν με τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙ, αλλά δεν φαίνεται να έχει και πολλούς υποστηρικτές εντός της ΕΕ.

Στόχος του νέου νόμου είναι να επιτρέψει στις τράπεζες να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε περίοδο ανόδου, ούτως ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εάν υπάρξει ανάγκη.

Όμως, στο Βερολίνο οι πιέσεις είναι πολύ πιο ισχυρές. Κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι οι τράπεζες, υπό τον φόβο των ζημιών, φροντίζουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια και ουσιαστικά αρνούνται να πραγματοποιήσουν νέες χορηγήσεις. 

Πάντως, η ομαλή ροή των χορηγήσεων είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση των γερμανικών -κυρίως εξαγωγικών- ομίλων. Τόσο ο κ. Steinbruck όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Karl-Theodor zu Guttenberg, επιτέθηκαν στις τράπεζες, τονίζοντας ότι ενώ επωφελούνται από τη λήψη φθηνών δανείων από την ΕΚΤ αυτά τα κεφάλαια δεν φτάνουν ποτέ στην αγορά.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v