Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογικές προοπτικές της γερμανικής αγοράς

Μία τριμερής κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων θα αποτελούσε την καλύτερη είδηση για τη γερμανική αγορά, στηρίζοντας ισχυρά τις αποτιμήσεις, υποστηρίζει ο κ. Greetfeld της UniCredit.

  • Tammo Greetfeld, UniCredit
Οι εκλογικές προοπτικές της γερμανικής αγοράς
Οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο τη μετοχική αγορά της χώρας από οποιαδήποτε άλλη φορά, όπως υποστηρίζει ο κ. Tammo Greetfeld, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της UniCredit.

"Η Γερμανία βρίσκεται σε μία περίοδο όπου η επίδραση των αρχών ελέγχου και ως εκ τούτου της κυβέρνησης στην οικονομία επανέρχεται στο προσκήνιο", τονίζει και προσθέτει πως "αυτή ακριβώς η κατάσταση καθιστά εξαιρετικά σημαντικές τις εκλογές".

Σύμφωνα με τον αναλυτή, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν, τουλάχιστον για τους ίδιους λόγους, οι έντονες διακυμάνσεις στις απόψεις των ψηφοφόρων που καταγράφηκαν στις εκλογές του 2002 και του 2005.

Ο κ. Greetfeld υποστηρίζει ότι η γερμανική αγορά θα είχε την καλύτερη αντίδραση εάν από τις εκλογές δημιουργούνταν μία κυβέρνηση τριπλού συνασπισμού μεταξύ CDU, CSU και FDP (χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, σοσιαλιστικό κόμμα και κόμμα των φιλελευθέρων). Αντίθετα μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το αριστερό κόμμα Die Linke θα οδηγούσε σε ζημίες την αγορά.

"Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην προδιαγεγραμμένη φορολογική πολιτική που θεωρείται ότι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα κόμματα αλλά και στην παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία", τονίζει.

Παράλληλα, μία κυβέρνηση τριπλής συνεργασίας -των κομμάτων που προαναφέρθηκαν- θα έδινε νέα ζωή στον κλάδο κοινής ωφελείας, καθώς θα προωθούσε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά και την αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή κατανάλωση. Ο κ. Greetfeld αναφέρει: "Ο κλάδος κοινής ωφελείας σε περίπτωση νίκης των CDU, CSU, FDP θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διάθεσή τους για ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Η πρόταση για επιβολή ειδικού φόρου επί του κύκλου εργασιών της γερμανικής αγοράς θα αποτελούσε ιδιαίτερα δυσμενή είδηση για το Deutsche Boerse, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να περάσει.

Αντίθετα, αναμένουμε ότι η αλλαγή στον τρόπο ελέγχου της αγοράς θα ευνοήσει το γερμανικό χρηματιστήριο".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v