Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συγκράτησε τις μετοχές στη Wall την Τρίτη;

Όταν η χρηματιστηριακή αισιοδοξία ώθησε το πετρέλαιο, η εύθραυστη ανάκαμψη της κατανάλωσης κατέρρευσε. Τουλάχιστον όμως η Goldman συνεχίζει να βγάζει χρήμα, σημειώνει ο κ. J. Authers.

  • του John Authers, Investment Editor
Τι συγκράτησε τις μετοχές στη Wall την Τρίτη;
Η πιστωτική κρίση έχει τραβήξει δύο χρόνια τώρα. Τα σημεία αιχμής της πλέον έχουν γίνει εμφανή.

Η Ημέρα της Whitney ήταν εκείνη κατά την οποία μια δυσοίωνη σύσταση για τη Citigroup από την αναλύτρια κ. Meredith Whitney προκάλεσε ξεπούλημα στις αμερικανικές τράπεζες, τερματίζοντας για τα καλά τον Οκτώβριο του 2007 την bull market.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η Ημέρα της Βαστίλλης ήταν εκείνη κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε αιχμή και στη συνέχεια κατέρρευσαν. Και τα δύο αυτά γεγονότα ευσταθούν.

Τη Δευτέρα, η κ. Whitney εξέδωσε σύσταση "αγοράς" για την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η πρόβλεψή της για τα κέρδη β΄τριμήνου αποδείχτηκε ακριβέστατη, όταν τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Η επίδραση στην αγορά: Τη Δευτέρα οι μετοχές υπό την καθοδήγηση των τραπεζών είχαν την καλύτερη ημέρα τους από τον Μάιο. Την Τρίτη, μετά τα αποτελέσματα, οι τραπεζικοί τίτλοι έμειναν πάλι στάσιμοι.

Δεν ήταν έκπληξη. Οι αγορές από παλιά έχουν προεξοφλήσει ότι η Goldman θα αποδειχτεί συγκριτικά νικήτρια της κρίσης. Από τότε που κατέρρευσε η Lehman έχει καλύτερη εμφάνιση έναντι του S&P 500 κατά 47% και σε σχέση με τον τραπεζικό S&P 500 Financials σε ποσοστό 78,5%.

Η Goldman δεν είναι κολοσσός. Θετική σύσταση -ακόμη και από την κ. Whitney- δεν είναι λόγος αγοράς άλλων μετοχών.

Τι άλλο συγκράτησε τις μετοχές την Τρίτη; Τα μεγέθη των λιανικών πωλήσεων ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις (καλύτερα αν περιληφθούν τα αυτοκίνητα, χειρότερα αν εξαιρεθούν). Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα παρέμειναν 10% χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2007 και στα επίπεδα που επικρατούν τέσσερα χρόνια πριν.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι κρίσιμος παράγοντας. Όταν αυτές εκτινάχτηκαν, οι λιανικές πωλησεις κατέρρευσαν.

Η ανάκαμψή τους λίγους μήνες πριν φαίνεται ότι "ροκάνισε" τις λιανικές πωλήσεις και πάλι.

Αν εξαιρέσουμε τις πωλήσεις των αυτοκινήτων και της βενζίνης, η λιανική προσφορά μειώθηκε τον περασμένο μήνα. Όταν η χρηματιστηριακή αισιοδοξία ώθησε υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου, κατέρρευσε η εύθραυστη ανάκαμψη στις καταναλωτικές αγορές.

Τουλάχιστον, όμως, φαίνεται ότι η Goldman Sachs συνεχίζει να βγάζει χρήμα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v