Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Το 2ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο

Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία, αποκτώντας το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύονται στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

  • Lindsay Whipp (Τόκιο), Patti Waldmeir (Σαγκάη)
Κίνα: Το 2ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο
Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία αποκτώντας το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύονται στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Στην Κίνα οι εισηγμένες επιχειρήσεις είχαν κεφαλαιοποίηση 3,21 τρισ. δολαρίων στις 15 Ιουλίου, σε σύγκριση με τα 3,2 τρισ. δολ. της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα ξεπερνά την Ιαπωνία μετά τον Ιανουάριο του 2008, με βάση τις πληροφορίες.

Οι επενδυτές έχουν οδηγήσει τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν σε άνοδο 75% και 95% αντιστοίχως φέτος, χάρη στο πρόγραμμα στήριξης ύψους 590 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης, η επίδραση του οποίου φάνηκε στην ταχύτερη της αναμενομένης οικονομική ανάπτυξη 7,9% στο δ΄ τρίμηνο. Τα δύο κινεζικά χρηματιστήρια εμφανίζουν δύο από τις καλύτερες παρουσίες διεθνώς φέτος.

Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, είναι η ώριμη οικονομία. Παραμένει εγκλωβισμένη στην παγκόσμια ύφεση που έχει "βουλιάξει" τις εξαγωγές, οι οποίες ήταν η κύρια αιτία της ανάπτυξης και στην έξοδο των διεθνών επενδυτών.

Η κινεζική αγορά περιορίζεται περισσότερο στους εγχώριους επενδυτές, αλλά αυτοί δείχνουν να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μετοχές, εν μέρει επειδή υπάρχει έλλειψη άλλων ενεργητικών στοιχείων στα οποία θα μπορούσαν να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά.

Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις ξένες αγορές, κυρίως μέσω του σχεδίου εντεταλμένων εγχώριων θεσμικών επενδυτών του Πεκίνου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v