Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές

Αποδυνάμωση της θέσης του κ. Καραμανλή, οικονομικά προβλήματα, φωτιές και αδυναμία προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών οι αιτίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους "F.T.".

  • Kerin Hope, Αθήνα
Η Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε χθες πρόωρες εκλογές, εξαιτίας των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων αλλά και της επιδείνωση της διαμάχης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η απόφασή του, στο ήμισυ της τετραετίας, υπογραμμίζει τη χαλάρωση των δεσμών του με την εξουσία.

Με πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στο κοινοβούλιο, ο κ. Καραμανλής δεν μπορούσε να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε. ώστε να υπάρξει μείωση του ελλείμματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι χρειάζεται νωπή εντολή για να διαχειριστεί τα οικονομικά προβλήματα.

"Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές. Έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη διετία… οφείλουμε να θέσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας βασική μας προτεραιότητα". Αυτό τόνισε συγκεκριμένα.

Έχοντας να αντιμετωπίσει δυσπραγία στη ρευστότητά της, η κυβέρνηση καθυστέρηση μέσα στο καλοκαίρι τις μεταβιβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση και στις συντάξεις καθώς και τις προμήθειες του Δημοσίου.

Η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί περισσότερα από 50 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ.

Τουρισμός και ναυτιλία, δύο κλάδοι που στηρίζουν την οικονομία, υποφέρουν λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη και της υποχώρησης στο διεθνές εμπόριο με την Κίνα. Η οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί από 0,5% έως και 1% φέτος.

Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις εκλογές -πιθανώς να γίνουν στις 4 Οκτωβρίου- και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο έδωσε στη σοσιαλιστική αντιπολίτευση διαφορά 6,2% σε σύγκριση με τους συντηρητικούς. Την ίδια στιγμή, όμως, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι σοσιαλιστές με ηγέτη τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, πρώην υπουργό Εξωτερικών, πιθανώς να μην κατορθώσουν να επιτύχουν αυτοδυναμία.

Ο κ. Καραμανλής από την επανεκλογή του το 2007 έχει βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά σκάνδαλα στα οποία συμμετείχαν υπουργοί αλλά και στενοί συνεργάτες.

Οι φωτιές της περασμένης εβδομάδας στα προάστια της Αθήνας προκάλεσαν σκληρή κριτική για έλλειψη συντονισμένης ανταπόκρισης από τις Αρχές.

Αρκετές αριστεριστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν εμφανιστεί μετά τις σφοδρές ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι οποίες ακολούθησαν τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός νεαρού από αστυνομικό, και έχουν τοποθετήσει βόμβες σε τράπεζες αλλά και σε κυβερνητικά γραφεία.

Χθες τοποθετήθηκε βόμβα έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο. Πάντως το χρηματιστήριο λειτούργησε κανονικά.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v