Lex: Γερμανικές τράπεζες αποταμίευσης

Η συνήθεια του ”εθνικού πρωταθλητή” δύσκολα κόβεται. Έχοντας εμπνευστεί από το διόλου εποικοδομητικό γαλλικό παράδειγμα του φαρμακευτικού κλάδου, η Γερμανία δοκιμάζει την τύχη της στη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών στην τραπεζική.

Η συνήθεια του ”εθνικού πρωταθλητή” δύσκολα κόβεται. Έχοντας εμπνευστεί από το διόλου εποικοδομητικό γαλλικό παράδειγμα του φαρμακευτικού κλάδου, η Γερμανία δοκιμάζει την τύχη της στη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών στην τραπεζική.

Οι προσπάθειες του Καγκελάριου Gerhard Schroder να προωθήσει μια εξαγορά της Postbank από την Deutsche Bank αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Θα έχει περισσότερη τύχη η επιθυμία του να συρρικνώσει τις 11 κρατικές landesbanks σε τρεις;

Η πρόοδος δεν στερείται πιθανοτήτων. Η συγχώνευση μεταξύ των landesbanks Hamburg και Schleswig-Holstein για τη δημιουργία της HSH Nordbank έχει κριθεί μέχρι στιγμής επιτυχημένη.

Δυο ομάδες εργασίας, με επικεφαλής τον Thomas Fischer της WestLB και τον Werner Schmidt της BayernLB εξετάζουν τις πιθανές συγχωνεύσεις ή συνεργασίες.

Οι landesbanks, και οι τράπεζες αποταμιεύσεων που τις ελέγχουν σε συνδυασμό με τις περιφερειακές κυβερνήσεις, έχουν ήδη ένα κοινό όχημα στη διαχείριση κεφαλαίων, με τη μορφή της DekaBank. Ωστόσο, οι συνεργαζόμενες τράπεζες, ο τρίτος στύλος του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, έχουν προχωρήσει ακόμη παραπέρα, συνδυάζοντας τις λειτουργίες γραμματειακής υποστήριξης.

Πάρα ταύτα, η ιδέα της δημιουργίας ενός πολυεθνικού πρωταθλητή από τη συλλογική εμπειρία των landesbanks, η οποία τέθηκε από τον Dietrich Hoppenstedt, τον πρόεδρο της γερμανικής ένωσης τραπεζών αποταμιεύσεων, αναγκάζει τον εξωτερικό παρατηρητή να απορεί.

Οι landesbanks είχαν έναν πρωταθλητή με παγκόσμιες φιλοδοξίες στην χρηματοδότηση, που άκουγε στο όνομα της WestLB. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα ”κάνει έρανο” για διάσωση μέσω μιας δεύτερης έκδοσης δικαιωμάτων στην τελευταία διετία.

Ο απλούστερος τρόπος παροχής διεθνών υπηρεσιών και πρόσβασης των κεφαλαιαγορών για τις τράπεζες αποταμιεύσεων και τους μεγάλους πελάτες των landesbanks θα ήταν, φυσικά, η συνεργασία με μια εκ των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας, η οποίες είναι ιδιαίτερα ισχυρές σε αυτόν τον τομέα και πιο αδύνατες στην εγχώρια αγορά.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα έπρεπε να σπάσει το ταμπού που υφίσταται αναφορικά με συγχωνεύσεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών.

Όπως κατέδειξε και ο σάλος που ξέσπασε με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της μικρής Stralsund, τα ταμπού αυτά είναι ακόμη ζωντανά.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο