Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθίνει το ράλι στα βιομηχανικά μέταλλα

Η διακοπή εκ μέρους της Κίνας αγορών βιομηχανικών μετάλλων, αποτελεί "καμπανάκι" ότι το ράλι στις τιμές τους δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Η υποχώρηση του δολαρίου δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τις τιμές στα ύψη.

  • Chris Flood (Λονδίνο)
Φθίνει το ράλι στα βιομηχανικά μέταλλα
Το ράλι στις τιμές των βασικών μετάλλων "σταμάτησε" την περασμένη εβδομάδα καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες ότι η αύξηση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες χώρες δεν θα κατορθώσει να καλύψει την αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης στην κινεζική αγορά.

Κατά μέσο όρο οι τιμές των βασικών μετάλλων έχουν ενισχυθεί 72,8% από τις αρχές του έτους, βάσει στοιχείων του London Metal Exchange (LME). Όμως, ο χαλκός, το αλουμίνιο, το νικέλιο και ο μόλυβδος είτε έχουν υποχωρήσει είτε παραμένουν σε περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης από τον Αύγουστο έως και σήμερα. Μόνο ο ψευδάργυρος κατορθώνει να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά.

Το ράλι διακόπτεται παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου, πορεία η οποία έχει οδηγήσει σε ιστορικό υψηλό την τιμή του χρυσού, ενώ έχει στηρίξει τα περισσότερα εμπορεύματα. Η υποχώρηση του δολαρίου είναι "καλή είδηση" για τα εμπορεύματα, καθώς τα καθιστά περισσότερο φθηνά στους μη Αμερικανούς επενδυτές.

"Δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε και να πιστέψουμε ότι η άνοδος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο έως και σήμερα, είναι ένδειξη ότι το ράλι θα συνεχιστεί", τονίζει ο κ. Nick Moore, στρατηγικός αναλυτής στις αγορές εμπορευμάτων για λογαριασμό της Royal Bank of Scotland.

Σύμφωνα με τον κ. Moore, υπάρχει ακόμη "τεράστια προσφορά" και "ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα" στα βασικά μέταλλα.

Τα αποθέματα στο LME έχουν ενισχυθεί κατά 84% φέτος, φθάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 5,6 εκατ. τόνων, ενώ η αξία τους ξεπερνά τα 14 δισ. δολάρια. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα ακριβή στοιχεία από την Κίνα, υπολογίζεται ότι τα παγκόσμια αποθέματα βασικών μετάλλων φτάνουν στα εννέα εκατ. τόνους.

Η κινεζική κυβέρνηση φρόντισε να αγοράσει σημαντικές ποσότητες βασικών μετάλλων στο α΄ εξάμηνο του 2009, προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανία της. Όμως υπάρχει σαφές destocking στην Ασία, ενώ δεν έχει περάσει ακόμη στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v