Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρινοί (;) κίνδυνοι στις αγορές

Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι. Όπως έδειξε η JPMorgan, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει ακόμα να αφομοιώσει πολλές ζημίες σε καταναλωτικά δάνεια. Και ο ρυθμός και μόνο της κινεζικής επέκτασης δείχνει υπερθέρμανση.

  • John Authers, Investment editor
Μακρινοί (;) κίνδυνοι στις αγορές
Σε όλο τον πλανήτη χθες οι "ταύροι" επιβεβαιώθηκαν. Οι ανακοινώσεις κερδοφορίας από τις αμερικανικές εταιρίες είναι κατά πολύ καλύτερες των προσδοκιών της αγοράς, με την Intel και την JP Morgan Chase τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Είναι ένας αξιόπιστος λόγος για ράλι στις μετοχές.

Υπήρξαν και πολλοί-πολλοί άλλοι λόγοι όμως. Στην Κίνα οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ τον Αύγουστο. Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο ότι τα νέα δάνεια ανήλθαν σε νέα υψηλά. Στην ευρύτερη μορφή της η κινεζική προσφορά χρήματος αναπτύσσεται με ρυθμό 29% ετησίως.

Αν κρίνουμε από την αύξηση στα συναλλαγματικά της αποθέματα, η Κίνα είχε επίσης την καλοσύνη να αυξήσει τα αποθέματά της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα εμβαθύνει τις "διεθνείς ανισορροπίες" μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Βραχυπρόθεσμα, κρατά εύκολα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων χαμηλά και βοηθά τους "ταύρους".

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράζεται σε πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ. Οι τιμές των εισαγωγών στη χώρα αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον περασμένο μήνα και είναι 12% χαμηλότερα στο έτος. Το αδύναμο δολάριο αυξάνει τον κίνδυνο εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακόμη.

Μέσα σε όλα αυτά ο S&P 500 ανήλθε σε νέα υψηλά για το έτος. Έχει ενισχυθεί 60% και πλέον από τα χαμηλά του Μαρτίου. Τα κίνητρα για τους money managers δείχνουν στην κατεύθυνση αναζήτησης υψηλότερου ράλι - οποιαδήποτε άλλη κίνηση, για την ώρα, μοιάζει πολύ επικίνδυνη.

Υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της JP Morgan, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει ακόμα να αφομοιώσει πολλές ζημίες από καταναλωτικά δάνεια. Οι μικρότερες τράπεζες ίσως είναι δυσκολότερο να τις αντιμετωπίσουν. Και ο ρυθμός και μόνο της κινεζικής επέκτασης αυξάνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι αφήνονται για το μέλλον. Δεν δείχνουν αρκετά άμεσοι ώστε να καθυστερήσουν την ορμή που κρύβεται στο συνεχιζόμενο ράλι των μετοχών και άλλων ριψοκίνδυνων ενεργητικών.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v