Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Τελειώνει η ύφεση στην ανατολική Ευρώπη

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη αρχίζει να βλέπει τον «πάτο» της βαθιάς ύφεσης, αν και η ανάκαμψη θα είναι πιθανότατα «εύθραυστη και τρικυμιώδης,» σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EBRD.

  • Stefan Wagstyl, east Europe editor
EBRD: Τελειώνει η ύφεση στην ανατολική Ευρώπη
Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη αρχίζει να βλέπει τον «πάτο» της βαθιάς ύφεσης, αν και η ανάκαμψη θα είναι πιθανότατα «εύθραυστη και τρικυμιώδης,» σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της European Bank for Reconstruction and Development.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η οικονομική συρρίκνωση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη, με μείωση 6,3% στο ΑΕΠ της περιφέρειας έναντι 5,2% που αναμενόταν την άνοιξη.

Η ανάκαμψη ωστόσο στο επόμενο έτος θα είναι ελαφρώς καλυτερη, στο 2,5% από 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση. Οι επιδόσεις των 28 κρατών της περιφέρειας που καλύπτει ο διεθνής οργανισμός ποικίλουν: οι Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Αρμενία θα υποστούν συρρίκνωση άνω του 10% φέτος, ενώ οι Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία προβλέπεται να παραμείνουν σε ύφεση και το 2010, μολονότι οι γειτονικές τους χώρες θα μετακινηθούν σιγά – σιγά σε θετικά εδάφη.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι κυρίως εκείνες με τους σταθερούς συναλλαγματικούς μηχανισμούς, όπως η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία. Καθώς οι Αρχές δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προχωρήσουν σε υποτιμήσεις, η ανάγκη προσαρμογής των πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών στους εγχώριους μισθούς και τιμές, θα επιβαρύνει την ζήτηση, εκτιμά η EBRD.

Αντιθέτως, οι χώρες που εισήλθαν στην κρίση σε καλή κατάσταση και είναι διεθνώς ανταγωνιστικές, όπως η Αλβανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, θα απολαύσουν ανάπτυξη ΑΕΠ της τάξης του 2% με 5% τον επόμενο χρόνο. Εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, που προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση εξαιτίας της δυσχερούς δημοσιονομικής της θέσης.

Στην έρευνα τονίζεται ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ανάκαμψη για την Ρωσία και το Καζακστάν γιατί, παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα εύρωστα δημοσιονομικά τους, επιβαρύνονται από τις αδυναμίες στα τραπεζικά συστήματα και την εξάρτηση από τα εμπορεύματα. Η EBRD περιμένει συρρίκνωση 8,5% φέτος και ανάκαμψη 3% του χρόνου για την Ρωσία, ενώ για το Καζακστάν συρρίκνωση 1,5% φέτος και ανάκαμψη 1,5% του χρόνου.

Πάντως, μια σειρά μικρότερες οικονομίες που εξάγουν εμπορεύματα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μογκολία, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, θα απολαύσουν δυναμική ανάκαμψη 5% και πλέον το 2010.

Στην έρευνα για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνεται η Τσεχία, που «αποφοίτησε» από την εποπτεία της EBRD γιατί δεν έχει ανάγκη την χρηματοδότηση, αλλά περιλαμβάνεται η Τουρκία, που εντάχθηκε φέτος στην «ομπρέλα» του οργανισμού, αν και δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστική χώρα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v