Οι άχρωμες επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών

Δύο πολιτικούς σχεδόν άγνωστους ακόμη και στις χώρες τους, επέλεξε η Ευρώπη για Πρόεδρο και ΥΠΕΞ. Δεν είναι τυχαίο. Προτίμησε τους "χαμηλούς τόνους" για να μην γίνουν οι Βρυξέλλες ακόμη πιο ισχυρές.

  • George Parker (Βρυξέλες)
Οι άχρωμες επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών
Ο κ. David Miliband, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. και ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να είναι πρόσωπα τα οποία μπορούν "να σταματήσουν την κυκλοφορία στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο".

Τα δύο πρόσωπα που επέλεξαν οι ηγέτες της Ε.Ε. για πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ένωσης, όμως, με δυσκολία κατορθώνουν να... σταματήσουν την κυκλοφορία ακόμη και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο κ. Herman Van Rompuy, πρωθυπουργός του Βελγίου για μόλις 11 μήνες, δεν είναι και τόσο καιρό στην εξουσία ώστε να έχει εχθρούς. Η μοναδική του πείρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ήταν μία διαμάχη των Βέλγων με τους Ολλανδούς για τον ποταμό Schelde.

Η Λαίδη Aston είναι μία Βρετανίδα πολιτικός που δεν είναι εκλεγμένη -και σχεδόν άγνωστη στη χώρα της- και υπήρξε επίτροπος για θέματα Εμπορίου της Ε.Ε. για λιγότερο από 12 μήνες. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Βουλής των Λόρδων ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας του Hertfordshire.

Η επιλογή δύο σχετικά άγνωστων ανθρώπων για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. απογοήτευσε όσους επιθυμούσαν μέσω αυτών να δώσουν μεγαλύτερη αίγλη στην Ένωση στη διεθνή σκηνή. "Μινιμαλιστικές επιλογές", τις χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, κ. Carl Bildt.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι αυτό που επιθυμούσαν ήταν δύο πρόσωπα με μετριοπαθές προφίλ. Άλλωστε, η απόφασή τους ήταν ξεκάθαρη.

Ο κ. Tony Blair, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, βρισκόταν στο σπίτι του στην Αγγλία και μάλλον γνώριζε πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να χτυπήσει το τηλέφωνο και να του πουν ότι ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε.

Αφού πέρασαν σχεδόν μία δεκαετία σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη σύνταξη και κατόπιν την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας, τελικά οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να χαλαρώσουν.

"Μάλλον εξέτασαν καλύτερα αυτές τις δύο θέσεις και τρόμαξαν όταν κατάλαβαν τι δημιούργησαν", υποστηρίζει Ευρωπαίος διπλωμάτης και προσθέτει πως "μάλλον έχουν αρχίσει να κουράζονται από το να δίνουν όλο και περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες".

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Nicolas Sarkozy, αρχικά είχε στηρίξει το κ. Tony Blair -μάλιστα το 2006 τον προέτρεψε να "κυνηγήσει" την προεδρία της ΕΕ- αλλά τελικά αποφάσισε ότι θα πρέπει να στηρίξει τις επιλογές του γαλλογερμανικού άξονα και να ψηφίσει υπέρ του Βέλγου πρωθυπουργού.

Οι μικρότερες χώρες ανησυχούσαν αρκετά με την απόδοση εξουσίας σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρόσωπο, και μάλιστα προερχόμενο από μία μεγάλη χώρα της Ε.Ε. όπως η Βρετανία, το οποίο θα ήταν η απάντηση στη γνωστή ερώτηση του κ. Henry Kissinger: "Εάν θέλω να επικοινωνήσω επειγόντως με κάποιον στην Ευρώπη σε ποιον πρέπει να τηλεφωνήσω;".

Ο κ. Kissinger μάλλον δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Ο κ. Van Rompuy θα προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - δηλαδή στην τριμηνιαία σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. Όμως σε σχέση με τον κ. Jose-Manuel Barroso, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει τη δεύτερη θητεία του ως προέδρου της Κομισιόν, τι ακριβώς είναι; Ανώτερος ή κατώτερος;

Το επιχείρημα υπέρ του μετριοπαθούς προφίλ του κ. Van Rompuy και της Λαίδης Aston είναι ότι "αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν να παίζουν ομαδικά" και κατορθώνουν να διαπραγματευτούν και να επιβάλουν μία μέση λύση στα προβλήματα.

Ο κ. Van Rompuy έχει τεράστια πείρα καθώς έχει αντιμετωπίσει το χαοτικό βελγικό σύστημα, ενώ η Λαίδη Aston ξέρει πολύ καλά το... ομαδικό παιχνίδι και έχει εντυπωσιάσει αρκετούς στις Βρυξέλλες από τότε που ανέλαβε επίτροπος για θέματα Εμπορίου τον Οκτώβριο του 2008 (αντικαθιστώντας τον Λόρδο Mandelson).

Πάντως, η γεύση που άφησε η επιλογή τους είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να δημιουργήσουν ισχυρές θέσεις στις Βρυξέλλες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο