Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές με υψηλό μέρισμα η "απάντηση" στην κρίση

Η καλύτερη επενδυτική επιλογή στις περιόδους κρίσης είναι οι μετοχές εταιριών που προσφέρουν σταθερά υψηλά μερίσματα. "Γλιτώνουν" τον επενδυτή από τους κινδύνους και παράλληλα του προσφέρουν καλές αποδόσεις.

  • Lex
Μετοχές με υψηλό μέρισμα η απάντηση στην κρίση
Ο κ. John Smith είναι ένας προσεκτικός, μεθοδικός επενδυτής. Όμως δεν είναι και πολύ βέβαιος για το τι συμβαίνει. Οι αγορές έχουν τρέξει τόσο ώστε οι αποτιμήσεις είναι εκ νέου ακριβές, εάν υπολογιστούν σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Τα εταιρικά ομόλογα είναι δελεαστικά, αλλά εάν οι οικονομίες βυθιστούν εκ νέου στην ύφεση τότε οι πιθανότητες χρεοκοπιών αυξάνουν και το τίμημα θα είναι βαρύ.

Με όλα τα μάτια να είναι στραμμένα στην Ελλάδα (όπως και στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Καλιφόρνια), ακόμα και τα κρατικά ομόλογα δεν μοιάζουν τόσο ασφαλή, πλέον, όσο ήταν παλιά. Επιπρόσθετα, ο... φίλος μας ο επενδυτής δεν έχει καμία όρεξη να εμπλακεί στις διαφωνίες των οικονομολόγων. Μερικοί εξ αυτών μιλούν για τον κίνδυνο παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας και κάποιοι άλλοι για τον κίνδυνο του πληθωρισμού.

Ο κ. Smith θεωρεί ότι ο χρυσός λάμπει μόνο όταν τον κοιτάζεις, ενώ η τέχνη είναι κάτι που αγοράζεις για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου. Επίσης, η νευρικότητά του δεν είναι και τόσο ισχυρή ώστε να στραφεί σε επενδύσεις σε αγροτική γη ή ακόμη και… σε όπλα.

Επομένως, σε τι θα μπορούσε να επενδύσει;

Τα μερίσματα από μετοχές blue chips προσέλκυσαν την προσοχή του. Όταν ο πληθωρισμός αυξάνει, πιέζει τις μετοχικές αγορές, αλλά κατά την περίοδο μακράς παραγωγικής ανόδου οι ταμειακές ροές είναι ελκυστικές. Επιπρόσθετα, με το να επιλέξεις να επενδύσεις σε πολυεθνικές εταιρίες αποκτάς και πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές όπου αυτές δραστηριοποιούνται και μάλιστα με λιγότερους κινδύνους από το να επένδυες απευθείας σε αυτές.

Δεν είναι δύσκολο να βρεις μέρισμα υψηλότερο από το 3,7% που σου προσφέρουν τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα. Αυτό, όμως, που έχει σημασία δεν είναι το ύψος της απόδοσης ή του μερίσματος. Για παράδειγμα, οι αμερικανικές τηλεοπτικές εταιρίες προσφέρουν μέρισμα 6%, όμως έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τιμών.

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με έναν σταθερό προϋπολογισμό, το δεύτερο που μετρά για μία εταιρία είναι το επίπεδο του μερίσματος που προσφέρει. Έπειτα από έρευνα σε βάθος 20 χρόνων, η Oppenheimer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές του S&P 500, που είναι κορυφαίες όσον αφορά στην παροχή μερισμάτων, έχουν ενισχυθεί κατά 12,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο ίδιος ο δείκτης έχει σημειώσει μέση ετήσια άνοδο 5,7% και οι εισηγμένες με χαμηλά μερίσματα μέση ετήσια άνοδο 4,6%.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v