Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Καναδάς οδεύει προς αύξηση επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, ίσως και τον Ιούνιο, και γίνεται το πρώτο μέλος της G7, που εμφανίζεται έτοιμο να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

  • Peter Garnham
Ο Καναδάς οδεύει προς αύξηση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι προτίθεται να αρχίσει σύντομα να αυξάνει το κόστος δανεισμού, με άνοδο των επιτοκίων ίσως και τον Ιούνιο. Είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα μέλους της G7, που εμφανίζεται έτοιμη να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η Bank of Canada, όπως ήταν αναμενόμενο, κράτησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο αρνητικό χαμηλό του 0,25% στην τακτική συνεδρίαση καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής, αλλά δήλωσε ότι οι ανάγκες για τόσο ακραία στρατηγική έχουν σταματήσει να υπάρχουν, με δεδομένη την πρόσφατη βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές.

Η BoC αναίρεσε την δέσμευση να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά έως τα τέλη Ιουνίου, δηλώνοντας ότι το σωστό είναι «να αρχίσει να μειώνεται η κλίμακα της πιστωτικής τόνωσης.»

Ο Rob Carnell της ING Financial Markets, δήλωσε ότι η BoC επιτέλους υποχώρησε στην βελτίωση των οικονομικών περιστάσεων και έληξε την άρνηση των τελευταίων μηνών.

Εν τω μεταξύ, η Reserve Bank of Australia, που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, δήλωσε ότι «έχει ενθαρρυνθεί από την ανάπτυξη των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της χώρας στην Ασία» και ως εκ τούτου, τα επιτόκια «πιθανόν να αυξηθούν παραπάνω στην ερχόμενη περίοδο.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, που διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 0,25%, επανέλαβε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v