Στροφή από εθνικά σε εταιρικά ομόλογα

Οι υψηλής αξιολόγησης ευρωπαϊκές εταιρίες θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος από τις κυβερνήσεις τους, αν συνεχιστεί η επενδυτική αναζήτηση κορυφαίας ποιότητας ενεργητικών.

  • Jennifer Hughes και Anousha Sakoui
Στροφή από εθνικά σε εταιρικά ομόλογα
Οι υψηλής αξιολόγησης ευρωπαϊκές εταιρίες θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους, αν οι επενδυτές συνεχίσουν να ψάχνουν μεταξύ των εταιρικών ομολόγων για την αγορά κορυφαίας ποιότητας ενεργητικών.

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι οι μαζικές δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων και οι μάχες τους να ελέγξουν τις δαπάνες θα ενθαρρύνουν επενδυτές να αναζητήσουν "καταφύγιο" στον κόσμο των εταιρικών ομολόγων, όπου η σπανιότητα των κορυφαίας ποιότητας εκδόσεων θα μειώσει το κόστος δανεισμού.

Οι υψηλής ποιότητας εκδότες χρεογράφων θεωρούνται ότι φέρουν τα "απαλλαγμένα κινδύνου" επιτόκια έναντι των οποίων υπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις, όπου τα χαμηλότερης ποιότητας εταιρικά ομόλογα κινούνται κατά κανόνα με spread στις αποδόσεις, δηλαδή με προμήθεια δανεισμού.

Αν τα yields στα εταιρικά ομόλογα πέσουν χαμηλότερα από των κυβερνήσεων, θα είναι ευνόητο το ερώτημα κατά πόσον τα υψηλής ποιότητας εθνικά χρέη μπορούν να θεωρούνται "απαλλαγμένα κινδύνου", καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

"Οι εταιρίες με βαθμολογία 'double A/A-plus', όπως η AstraZeneca, η Deutsche Bahn, η Roche, η Novartis και η Sanofi-Aventis, έχουν πολύ λιγότερες ή και καθόλου ανάγκες δανεισμού", τονίζει ο κ. Tommy Leung της UBS, προσθέτοντας ότι πολλά από τα καλύτερα ονόματα εξ αυτών απόλαυσαν τα έσοδά τους εκτός της Ευρώπης, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες στα ευρωπαϊκά προβλήματα εθνικού χρέους".

Οι επενδυτές δείχνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος θα είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εκδόσεις υψηλής απόδοσης, τις αποκαλούμενες εκδόσεις ομολόγων junk.

Όμως, οι παράγοντες των αγορών παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις αγορές εθνικού χρέους και ειδικά τα προβλήματα της Ελλάδας και την κάθετη αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ άλλων μελών της ευρωζώνης, που θεωρούνται εξίσου αδύναμα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο κ. Robert Whichello της BNP Paribas τονίζει ότι "υπάρχει μια έντονη τάση συρρίκνωσης των αποκλίσεων ανάμεσα στην εταιρική και την εθνική πίστη, οπότε οι επενδυτές μελετούν την επανασύνταξη των χαρτοφυλακίων τους, με έμφαση προς τις επιχειρήσεις".

Ο ίδιος τονίζει πως είναι οπωσδήποτε θετικό για κάποιες κορυφαίες επιχειρήσεις να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις κυβερνήσεις, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις μεταξύ κράτους και επιχείρησης, που σημαίνει ότι στις στενά δεμένες εταιρίες, όπως στις κοινωφελείς επιχειρήσεις, το κόστος δανεισμού δεν θα μειωθεί και πολύ.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο