Lex: Μετοχικές συναλλαγές

Το New York Stock Exchange ανησυχεί για τη διενέργεια εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών επί μετοχών, καθώς πιθανή θεωρείται η αρνητική επιρροή της διαδικασίας στη ρευστότητα και στη διαμόρφωση των τιμών.

Το New York Stock Exchange ανησυχεί για το λεγόμενο ”internalisation” (σ.τ.m. τη δραστηριότητα των τραπεζών να διενεργούν εξωχρηματιστηριακά συναλλαγές επί μετοχών).

Μέσα στην εβδομάδα, επανέλαβε το φόβο του πως οι νέοι κανονισμοί χρηματιστηριακών συναλλαγών ενδέχεται να ενθαρρύνουν αυτή την πρακτική, κατά την οποία ένας χρηματιστής ”διασταυρώνει” δύο εντολές ιδιωτών που λαμβάνει. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν ”δημοσιοποιούνται” στην αγορά.

Μια εντολή γίνεται εσωτερικά επίσης όταν ο χρηματιστής χρησιμοποιεί το δικό του ”κεφάλαιο” για να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές των μικρομετόχων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως το internalisation βλάπτει τους επενδυτές. Οι χρηματιστές που εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές οφείλουν να καταγράφουν τις τιμές που λαμβάνουν οι επενδυτές. Τα δεδομένα δεν φαίνονται άσχημα, δείχνοντας πως -σε γενικές γραμμές- οι επενδυτές παίρνουν την καλύτερη τιμή της αγοράς και μερικές φορές, ακόμη καλύτερη.

Όντως, κάποιοι από τους επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες αποδόσεις εάν χρησιμοποιούσαν το αργό σύστημα συναλλαγών του NYSE, που βασίζεται στις δημοπρασίες. Όμως, η σύγκριση σε ό,τι αφορά την εκτέλεση συναλλαγών είναι περίπλοκη.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν προκύπτουν ζητήματα από τo internalisation. Εάν συνεχισθεί και ενισχυθεί, ίσως υπάρξουν επιπτώσεις στη ρευστότητα και τη διαμόρφωση των τιμών. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερη αστάθεια τιμών και μεγαλύτερα spreads.

Ωστόσο, η αναγνώριση των βασικών αιτιών που οδηγούν μια αγορά σε αστάθεια είναι δύσκολη δουλειά. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις για το κακό που κάνει το internalisation, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα επιβλέπoν μάτι.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο