Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα για δωροδοκίες στην Deutsche Telekom

Μετά τη SEC, και οι Αρχές της Βόννης ξεκίνησαν έρευνα κατά της Deutsche Telekom για το σκάνδαλο δωροδοκιών σε Σκόπια και Μαυροβούνιο με στόχο την αναβολή της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

  • Gerrit Wiesmann
Έρευνα για δωροδοκίες στην Deutsche Telekom
Ο κ. Rene Obermann, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, είναι ένα από τα 8 άτομα που ερευνούν οι γερμανικές αρχές με την κατηγορία της δωροδοκίας η οποία αφορά σε θυγατρικές εταιρίες στα Βαλκάνια.

Ο κ. Manfred Balz, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom και υπεύθυνος για νομικά θέματα, δήλωσε πως οι εισαγγελείς της Βόννης -όπου βρίσκεται και η έδρα της Deutsche Telekom- υποστηρίζουν ότι κατά το 2005 ο κ. Obermann συνέδεσε την έγκριση της καταβολής μερισμάτων στα Σκόπια με την αναβολή της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με την Deutsche Telekom, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο κ. Obermann δήλωσε σε στέλεχος της Mark Tel, το 2005, πως οι μέτοχοι -συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Σκοπίων- θα λάβουν μεγάλο μέρισμα εάν τα σχέδια απελευθέρωσης της σκοπιανής αγοράς τηλεπικοινωνιών αναβληθούν.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βόννης αρνήθηκε να σχολιάσει. Παρ' όλα αυτά, επιβεβαίωσε ότι επτά νυν ή παλαιότερα στελέχη της Deutsche Telekom βρίσκονται υπό έρευνα, συμπεριλαμβανομένων του κ. Obermann και ενός ανθρώπου που εργάζεται αλλού. Ο κ. Balz δήλωσε ότι ο κ. Obermann συναντήθηκε με το εν λόγω στέλεχος της Mark Tel μία φορά σε μια σύντομη «τυπική επίσκεψη».

«Δεν γνωρίζουμε πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα», δήλωσε ο κ. Balz αναφορικά με τα ευρήματα της αρχικής έρευνας των εισαγγελέων τα οποία κατατέθηκαν σε δικαστήριο τον Αύγουστο, λίγο πριν από την επιδρομή των Αρχών στα σπίτια και στα γραφεία των υπόπτων.

Τα στελέχη της Deutsche Telekom θεωρούν ότι συνεργάστηκαν πλήρως στη διάρκεια της 5ετούς αμερικανικής έρευνας, κατά την οποία ο κ. Obermann εμφανίστηκε ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος γι' αυτήν την υπόθεση.

Η Magyar Telekom, η ουγγρική εταιρία τηλεπικοινωνιών, την οποία ελέγχει η Deutsche Telekom, ενέκρινε το 2006 ύποπτες πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς που πραγματοποιήθηκαν από μία μονάδα στο Μαυροβούνιο και τη Makedonski Telekom (Mak Tel), τη θυγατρική εταιρία στα Σκόπια.

Καθώς ήταν εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η Deutsche Telekom ενημέρωσε την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι θυγατρικές της ενδεχομένως να παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύει δωροδοκία ξένων αξιωματούχων και προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρία White & Case να ερευνήσει την υπόθεση.

Η έκθεση της δικηγορικής εταιρίας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στα τέλη του 2009, επισημαίνει ότι υπάρχουν ύποπτα συμβόλαια αξίας 7 εκατ. ευρώ στο Μαυροβούνιο και επιπλέον 24 εκατ. ευρώ στα Σκόπια. Επισημαίνει, όμως, επίσης ότι κανένα ανώτατο στέλεχος της Magyar Telekom και κατά συνέπεια της Deutsche Telekom δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι εισαγγελείς της Βόννης ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την υπόθεση την άνοιξη, σύμφωνα με την Deutsche Telekom. Η SEC ζήτησε από τις γερμανικές αρχές καταθέσεις αρκετών στελεχών της Deutsche Telekom, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Obermann, ως προς την έκθεση της White & Case.

Η Deutsche Telekom ενημερώθηκε στα τέλη Αυγούστου ότι οι εισαγγελικές αρχές της Βόννης ξεκίνησαν δική τους έρευνα για ποινικό αδίκημα, όταν πραγματοποιήθηκε και η επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και στα σπίτια πολλών στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου.

«Οι εισαγγελείς έψαξαν το διαμέρισμά του, αλλά δεν πήραν τίποτα και τα άφησαν όλα όπως τα βρήκαν», δήλωσε ο κ. Balz σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Είναι στη λίστα των υπόπτων, αν και ελπίζουμε ότι σύντομα οι Αρχές θα τον χρειάζονται μόνο για τη μαρτυρική του κατάθεση».
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v